Spring naar inhoud


Privacy op de ziekenzaal

Beste Beatrijs,

Onlangs lag ik (vrouw van 55 jaar) drie dagen in het ziekenhuis, op zaal, met vier mannen. Ik ben niet preuts, maar ik vond hun aandacht niet fijn. Ik was ziek en voelde me naar. Moet je je voorstellen als je binnenkomt? Ik verschuilde mij achter tv-scherm en krant. Daar dwars doorheen kwam een kamergenoot vragen wat er met mij aan de hand was. Hoe kom je op die zaal voor je privacy op? Waarom mag het gordijn tussen mij en mijn buurman niet een beetje dicht, zodat wij elkaar net niet zien? De verpleegkundigen trekken dat gordijn altijd helemaal open. Hoe moet ik dat aan de orde stellen bij de verpleging, terwijl mijn buurman meeluistert?

Mores op de ziekenzaal

Beste Mores op de ziekenzaal,

Als u geen zin hebt in sociaal doen met de buren, hoeft dat niet.

Als patiënt in het ziekenhuis staat uw privacy zwaar onder druk, dus hoe meer u kunt terug veroveren hoe beter. Zichzelf voorstellen als u binnenkomt kan geen kwaad. Tenslotte ligt u daar enige tijd en het is beleefd om hallo te zeggen en uw naam te noemen. Voor de rest bent u niets verschuldigd aan uw medepatiënten. Als uw kamergenoten naar uw ziekte informeren, kunt u een ontwijkend antwoord geven. U zegt: ‘Ik voel me niet goed, ik praat er liever niet over.’ Als u het gordijn tussen uw bed en de buurman half dicht wilt hebben, is dat uw goed recht. U vraagt dan aan de verpleegkundige of het gordijn een beetje dicht kan, omdat u behoefte hebt aan rust of privacy. Het geeft niet dat de buurman uw verzoek hoort. U mag als patiënt de omgeving zo veel mogelijk naar uw hand zetten, zolang u anderen niet tot last bent. Als u geen zin hebt in sociaal doen met de buren, hoeft dat niet. U kunt elke uitnodiging tot small talk de kop in drukken door te zeggen: ‘Sorry, ik voel me niet zo lekker’ of ‘Sorry, ik ben te moe om te praten’. U kunt een boek lezen, naar de tv kijken, naar de radio luisteren met een koptelefoon op of u slapend houden. U mag zich zo veel van uw omgeving afsluiten, als waar u zelf behoefte aan hebt.

Artikelen in Ziekte.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan