Spring naar inhoud


Geheimzinnig gedrag

Beste Beatrijs,

Een jaar geleden verhuisde ons gezin naar een groter huis. We wonen in een rustige buurt met veel hoogopgeleiden en gepensioneerden. We staan op goede voet met de buren, ook een ouder echtpaar. Sinds een tijdje valt ons iets vreemds op: de buurman schuifelt regelmatig bij een boom in de straat heen en weer, verstopt briefjes of legt codes met takjes neer. Haast elke dag komt er een oudere dame voorbij die schichtig om zich heen kijkt, iets in haar fietstas stopt, een andere code neerlegt en weer snel wegfietst. Wij kunnen dit vanuit ons huis ongemerkt gadeslaan en dat heeft de detective in ons wakker gemaakt. Het lijkt erop dat de buurman vreemdgaat. We vragen ons af of we hier iets mee moeten. Mijn man roept wel eens: ‘Zullen we foto’s maken?’ Is dit eerlijk of moeten we ons er gewoon niet mee bemoeien?

Buurman doet verdacht

Beste Buurman doet verdacht,

Alstublieft, bemoeit u zich er niet mee! Hoe stelt u zich dat voor? Aanbellen bij de buren en de vrouw van het echtpaar uw waarnemingen meedelen? Zij heeft u toch niet gecontracteerd om haar man te bespioneren? Een anoniem briefje in de bus doen? U ziet van alles, maar u hebt geen flauw idee wat het betekent. Misschien zijn die twee bezig met een ingewikkelde versie van levend stratego of voeren ze puzzelopdrachten uit, waar nog veel meer spelers bij betrokken zijn. Misschien onderhouden ze inderdaad een overspelige relatie. Hoe dan ook, het is uw zaak niet en het is niet uw taak om de buurman met zijn privé-besognes erbij te lappen. U hoeft uw ogen niet te sluiten, u kunt kijken wat u wil. Ik kan me zo voorstellen dat het u en uw man een hoop amusement verschaft om een fantasietje te weven over de maskerade van de buurman en zijn geheime liefde. Dat plezier moet voldoende zijn. Ga niet alles voor iedereen (inclusief uzelf) bederven met een door rechtschapenheid ingegeven interventie.

Artikelen in Buren, Vreemdgaan.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marieke Willems schrijft

  Ik zou er niets van zeggen en er vooral erg van genieten! Dat is toch fantastisch om te mogen aanschouwen. En mocht u denken dat er iets kwaadwillend afspeelt kunt u nog altijd in een babbeltje met de buren iets nonchalant zeggen als “Goh buurman die boom bij ons voor, ik zag dat jij er ook al naar stond te kijken van de week, zullen we eens onderzoeken of deze nog gezond is?”
  Er kunnen namelijk 1001 dingen bezig zijn van speurtochten, twee communicatieve Schizofrenen tot romances.

 2. Mientje schrijft

  Jullie zijn echt hoogopgeleide mensen, waarschijnlijk zo`n saai leven, dan houden we de buren maar in de gaten…

 3. Maria schrijft

  Het is nooit saai juist in zo’n buurt met iemand die voor schuifelende boomrups oefent.
  Ik zou het zelf met belangstelling gadeslaan, me gelukkig prijzen met zo’n uitstekende uitkijkpost en absoluut niets doen, hoewel het verloop wellicht een goede roman of film waard is.
  De tweede zin van vraagsteller waarin expliciet de hoogopgeleiden worden vermeld, tut, tut, het is niet waar?! en @Mientje heeft ook een aanname over dezelfde groep, tut, tut.
  Zijn hele gewone medemensen hoor, die soms meer hersenen en meer kansen hebben gehad in het leven, niets bijzonders. U ziet het niet aan de buitenkant en ze geven niet af!Sommige HTML is toegestaan