Spring naar inhoud


Herrie in de tuin

Beste Beatrijs,

Sinds een jaar wonen wij in ons nieuwe huis. De laatste weken met het mooie weer zitten mijn man en ik geregeld in de tuin. In de weekenden komen onze kinderen en kleinkinderen soms langs. Er wordt dan gepraat en gelachen, terwijl de kleinkinderen rennen en spelen.  De buren die naast ons wonen zijn van onze leeftijd en zitten ook meestal buiten. Zij krijgen vrijwel geen bezoek. De buurman heeft nu al twee keer over de schutting geroepen of wij kunnen dimmen terwijl wij bezoek hebben. Ik begrijp niet waar hij op doelt, want de kleinkinderen schreeuwen niet (dat mogen ze niet) – ze hebben gewoon plezier.

Dit werkt me behoorlijk op de zenuwen. Mijn man en de kinderen zeggen dat ik me er niets van moet aantrekken, maar dat lukt me niet. Ik wil geen ruzie met de buren, maar met dit mooie weer wil ik ook niet binnen gaan zitten. Hoe ga ik hier mee om?

Herrie in de tuin

Beste Herrie in de tuin,

Uw buren zijn niet helemaal fris in hun hoofd. Of ze zijn jaloers, dat kan ook. Hoe dan ook, een ouder echtpaar mag met bezoekende kinderen en kleinkinderen in zijn eigen tuin zitten, en natuurlijk gaat dat gepaard met gepraat en gelach en opgewonden kinderstemmetjes – dat spreekt allemaal vanzelf.

Voer een gesprek met de buren. Niet tijdens het familiebezoek als u wordt toegesnauwd maar doordeweeks. Bel bij ze aan en verontschuldig u om te beginnen beleefd over de geluidsoverlast. Zeg het voor de hand liggende: dat het om jonge kinderen gaat die aan het spelen zijn. Dat er hooguit een keer per week sprake is van familiebezoek. Dat u bij warm weer niet met uw allen binnen wilt zitten. Vraag zogenaamd nederig om coulantie van hun kant. Vraag vervolgens nog nederiger of de buurman ervanaf wil zien om u over de schutting heen toe te schreeuwen, omdat u daar zenuwachtig van wordt. Vraag ten slotte of ze het op prijs zouden stellen dat u hen van tevoren waarschuwt als de kleinkinderen langskomen, zodat ze de wijk kunnen nemen naar elders.
Smeer liters stroop, maar als ze u niet halverwege tegemoet willen komen door iets vriendelijks en geruststellends te zeggen, dan hebben ze pech gehad. U blijft gewoon uw bezoek in de tuin ontvangen en u houdt u oostindisch doof voor de protesten die vanachter de schutting opklinken

Artikelen in Buren, Visite.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Kitty schrijft

  Natuurlijk te zot voor woorden dat je dan al hielenlikkend je excuses moet gaan maken… Wanneer je op normale tijden in de tuin vertoeft met alle geluiden die daarbij horen, da’s toch zeker de aller normaalste zaak van de wereld. Ik kan me voorstellen wanneer er vaak na bijv. 22.00 uur ’s avonds nog een hoop lawaai in de tuin is, dat je eens mag gaan vragen of dat toch anders kan (en over een enkele verjaardag in de tuin moet ook niet gezeurd worden).

  Ik ken het soort wel: wij hebben in de buurt ook van die azijnzeikerds wonen; wanneer je bij wijzen van spreken drie keer te hard niest, staan ze al op de stoep.

  Of wat te denken van de uitspraak (tegen hun buurvrouw) toen er nieuwe mensen tegenover hen kwamen wonen (de tuinen liggen t.o. elkaar): “als die mensen maar niet te vaak in de tuin gaan zitten, daar hebben wij last van”.

  Zulke mensen zouden simpelweg het spreekwoordelijke ‘hutje op de hei’ moeten opzoeken en daarheen verhuizen. Misschien kan de inzender van het stukje dit aan haar buren melden.

 2. Buyle schrijft

  Ook wij hebben hier last van, onze buren geven keer op keer commentaar, verstaanbaar en soms mummelend , op bezoek dat aankomt of aanstalten maakt om te vertrekken; de buurvrouw herhaalt dan al spottend het bezoek zijn woorden , wij vinden dit erg vervelend en het blijft aanhouden. Ik ben erachter gekomen dat ze in hun vorige buurt meerdere buren zó tegen zich in het harnas joegen en hiervoor zijn gaan lopen !
  Ik wil niet reageren, omdat ze daarmee stof krijgt om verder te gaan, en omdat ik niet wil dat ze voelt dat ze goed bezig is om ons leven te verpesten.

 3. henk schrijft

  Nee verplicht mee luisteren hoe de hypotheek van vijf huizen verder op in elkaar steekt, dat is fijn.
  Gewoon op een normale maniet praten kan blijkbaar niet meer tegenwoordig er moet geschreeuwd worden.
  Wij hebben div. van die idioten hier wonen.
  Dan nog maar zwijgen over de koters

  Gegroet

 4. Poes schrijft

  Onze buren zitten op dit moment met hun fijne visite in de tuin. Ze zijn zo “enthousiast”aan het praten dat wij onze tv niet meer verstaan en de deur dichtdoen is geen optie want het is 26 graden binnen. Met je visite in de tuin praten is geen probleem, maar let een beetje op dat praten geen schreeuwen wordt want dat is gewoon asociaal!!!

 5. mike schrijft

  In de tuin zitten als het lekker weer is wil vrijwel iedereen. Cruciaal is wel hoeveel geluidsvolume je dan produceert en op welk moment van de dag. Mensen die last hebben van onnodig luidruchtige gesprekken wegzetten als “azijnzeikers” is een poging om de werkelijkheid om te draaien. Je kunt ook rekening houden met elkaar …Sommige HTML is toegestaan