Spring naar inhoud


Gevaarlijke vijver

Beste Beatrijs,

Onze nieuwe overburen (op een woonerf) hebben een vijver aangelegd in hun tuin. Deze tuin is van alle kanten toegankelijk en niet afgeschermd door een hek of schutting. Vanaf de openbare weg is de afstand tot de (ongeveer een meter diepe) vijver slechts twee meter. Ik heb jonge kinderen van vier en twee jaar, en natuurlijk houd ik die goed in de gaten, maar ik ben als de dood dat ze in een onbewaakt ogenblik in die vijver kukelen. Kan ik de buurman vragen een hek of schutting te plaatsen?

Gevaarlijke vijver

Beste Gevaarlijke vijver,

Ja, u kunt hier zeker met de buren over praten. Een toegankelijke vijver vormt geen gelukkige combinatie met jonge kinderen. Vraag de buurman of er een soort afscherming mogelijk is. Dit hoeft niet meteen een hele schutting te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een afrastering van rietachtig materiaal zijn van ongeveer een meter hoog aan de voorkant. Bied aan een deel van de kosten te betalen, omdat het om het belang van u en uw kinderen gaat. Een bijdrage in de kosten zal de buurman motiveren om zich uw probleem aan te trekken.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Ineke van Alphen schrijft

  De schutting lijkt me een schijnveiligheid creeren die juist gevaarlijk is. Kinderen van deze leeftijd moeten buitenshuis namelijk onafgebroken in de gaten worden gehouden. Er zijn namelijk zoveel gevaren, zoals verkeer, slootjes et cetera. Dan lijkt het me logischer om zelf een schutting neer te zetten en een tuin te maken waarin het veilig spelen is.

 2. Jan de Groot schrijft

  Ik ben het met mevr. Van Alphen eens dat u beter zelf een veilige situatie kunt creëren. M.i. is het veel gevaarlijker dat uw kinderen blijkbaar zo de openbare weg op mogen lopen dan dat uw overbuurman (aan de andere kant van die weg!) een vijvertje in zijn voortuin heeft. U heeft het over een vijver die [i]2 meter[/i] verwijderd is van de weg, welnu, er rijden auto’s [i]op[/i] de weg.

 3. Nikki schrijft

  de briefschrijfster geeft duidelijk aan dat het om een woonerf gaat, daar denderen over het algemeen geen auto’s heen en weer. Dus daar hoeft ze zich niet ongerust over te maken.
  En wat die vijver betreft: kinderen van 2 spelen niet buiten zonder toezicht, kinderen van 4 kun je heel goed uitleggen dat ze daar niet in de buurt mogen komen. Verder kunnen kinderen al heel jong zwemmen leren.
  Als je echt zeker wilt weten dat kinderen nooit iets overkomt dan moet je ze binnenhouden, maar iedere ouder met verstand weet dat je juist dan kinderen krijgt die totaal omgevingsonhandig zijn en juist in 7 sloten tegelijk lopen.
  Zelf ben ik opgegroeid met een sloot aan het einde van het woonerf. Daar heb ik 1 keer onvrijwillig ingelegen, omdat het bootje waar ik inzat omkieperde en toen kon ik dus al zwemmen en mezelf redden.