Spring naar inhoud


Sterkte wensen

Beste Beatrijs,

Ik werk als receptioniste achter de balie in een ziekenhuis en schrijf patiënten in voor zij naar  de afspraak met de arts gaan. Sommige directe collega’s wensen de patiënten na het afhandelen van de formaliteiten succes, sterkte, of zelfs veel geluk. Ik betrap mezelf erop dat ik dit ga overnemen en tegelijkertijd voel ik me daar ongemakkelijk onder. Is het gepast om vanuit je professie mensen sterkte toe te wensen? De meeste patiënten hebben kanker.

Sterkte ermee

Beste Sterkte ermee,

Zie af van het uitspreken van betekenisloze frases. Iedereen die in een ziekenhuis werkt gunt patiënten vanzelfsprekend alle sterkte van de wereld. Het is overbodig als al het personeel dat voortdurend als een mantra tegen elke patiënt herhaalt. U hebt geen persoonlijke relatie met de mensen die aan uw balie verschijnen. Het is gratuit en ook een beetje goedkoop om persoonlijke bekommernis uit te spreken, terwijl die er niet is. Patiënten zijn allang tevreden, wanneer u hen vriendelijk, correct en zakelijk te woord staat. Ze zitten niet te wachten op betuigingen van medeleven van iemand die ze niet kennen en die niet belangrijk voor hen is. Het is voor mensen die aan kanker lijden ook wel eens prettig om als een normaal persoon tegemoet te worden getreden en niet als zielige patiënt die per definitie sterkte toegepreveld moet krijgen.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Zakelijke relaties, Ziekte.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Puck schrijft

    Geweldig antwoord !

  2. Gemma Coebergh schrijft

    Ik ben het niet met Beatrijs eens.Mijn ervaring is dat als ik midden in een moeilijk medisch traject zat,zo’n uiting van sympathie best prettig overkwam.Het is tenslotte niet meer dan sympathie,want van een vreemde moet je geen grote scheut medeleven verwachten.Een mengeling van zakelijkheid en menselijkheid past echter wel bij een beroep in de zorg.En helaas is het nu eenmaal zo dat een ernstige ziekte een grote impact op iemands leven heeft.Dat is niet zielig,maar realistisch.Dat een ander daar oog voor heeft kan ik daarom niet gratuit vinden.

  3. Aub geen publieke steunbetuiging schrijft

    Toevallig bedacht ik me precies bovenstaande vraag bij mijn ziekenhuisbezoek deze week. Ik am zelf ter plekke tot de conclusie dat het heel fijn is dat men neutraal blijft en geen blijk geeft van kennis over mijn aandoening en een eventuele steunbetuiging eraan koppelt. In een prive omgeving van een behandelkamer natuurlijk wel, maar in de hal bij de balie met oassanten en wachtenden in de buurt beter niet.



Sommige HTML is toegestaan