Spring naar inhoud


Wijdbeens in de trein

Beste Beatrijs,

Ik reis elke dag met de trein naar mijn werk, tweede klas. Regelmatig word ik geconfronteerd met het volgende. Ik (slanke, kleine vrouw van 32) zit meestal met mijn benen naast elkaar of met een been over het andere gekruist, als de ruimte dat toe laat. Wanneer er een man tegenover mij komt zitten, dan gaat hij vaak wijdbeens zitten en laat zijn knieën ver uit elkaar vallen, zodat ik de rest van de tijd – en dan is een treinreis van een uur en tien minuten bijhoorlijk lang – vanaf 50 cm afstand zicht heb op een bobbel in een vaak strakke broek. Ik vind dit vrij onbehoorlijk gedrag. Ik heb niet gevraagd om de hele reis geconfronteerd te worden met een wijd opengesperd mannenkruis. Hoe zouden zij het vinden als ik de hele reis zo zou gaan zitten? Mijn moeder zegt dan tegen zo’n heerschap: ‘Meneer, wilt u uw benen bij elkaar doen?’ maar dat vind ik wat te ver gaan. Is er een elegantere manier om dit aan te pakken?

Last van het uitzicht

Beste Last van,

Verschans u achter krant of boek.

Artikelen in Reizen.

Gelabeld met , .


12 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. claudia schrijft

  Nou, dat is wel een erg korte reactie, en volgens mij word je niet echt serieus genomen. Ik ben het met je eens dat het er niet uit ziet en aanstootgevend is. Vriendelijke groet, Claudia

 2. Ad Vocaat schrijft

  Hallo, ik ben een man die dat altijd doet. Niet omdat ik dat wil, maar omdat de benen bij elkaar houden een onevenredige spierinspanning vereist. De “rust”-stand van de benen wanneer men zit is namelijk meer of minder uit elkaar. Wie zich DAAR aan stoort (om van die gefantaseerde “bobbel” nog maar te zwijgen) heeft professionele hulp nodig.

 3. Yvonne schrijft

  Wat een typische reactie van een wijdbeens zittende man. Natuurlijk kost dat spierspanning! Maar in het openbaar dient men rekening te houden met de omgeving. Wijdbeens zitten is oncomfortabel voor degene ernaast (die immers maar moet uitzoeken hoe hij of zij op een halve stoel moet zitten) en vervelend voor degene ertegenover.
  Het is een kleine moeite de knieen iets bij elkaar te houden zodat iedereen prettig kan reizen.

 4. johannes schrijft

  er zijn zat mannen die normaal zitten, dus zo’n opgave kan het niet zijn. bovendien is het een mooie manier om uw beenspieren te trainen.

 5. Sytske Bierma schrijft

  Geachte Mevrouw,

  U heeft er last van dat een man wijdbeens in de trein gaat zitten. Uw aandacht wordt getrokken naar de bobbel in zijn broek? Merkwaardig, want tijdens zulk een reis kunt u ook naar buiten kijken, een krant of boek lezen, zoals Mevrouw Ritsema treffend zegt, of lekker mijmeren over de dingen, die u de rest van de dag nog wilt of moet doen. Het lijkt erop dat u op seksueel gebied enigszins gefrustreerd bent, anders zou u er helemaal geen aandacht aan schenken, in de wetenschap dat inderdaad de meeste mannen zo zitten. Wij vrouwen zitten anders, daar hebt u helemaal gelijk in, dat is ook één van de leuke verschillen tussen de geslachten.
  Ik wens u sterkte met het bekijken van de verschillende mogelijkheden.

 6. Anne schrijft

  Ik ben zelf een vrouw, maar op dit moment ben ik helemaal voor de man.
  De man kan er toch niks aan doen dat hij een ”bobbel” heeft?
  Wij vrouwen hebben ook een bobbel 2 zelfs!
  Daar storen mannen zich toch ook niet aan? dan zouden mannen ook van vrouwen kunnen vragen om een krant of een jas o.i.d voor onze bobbels te houden omdat ze die liever niet zien.
  En dan kan je niet zeggen: ja maar alle mannen houden van borsten!
  Nee want wij vrouwen houden ook van die ”bobbel” en die zit er niet alleen wanneer wij er zin in hebben en het ons uitkomt!

 7. Nikki schrijft

  die bobbel kan mij absoluut niet storen, maar wat eerder ook al is aangehaald: de ruimte die het wijdbeens zitten inneemt….. ongelooflijk!!! Je zal er maar naast zitten, dan heb je inderdaad opeens maar een halve zitplek tot je beschikking. Of je moet een ‘gevecht’ aangaan om je eigen ruimte terug te veroveren. Dus heren: wees galant en hou die benen bij elkaar. Niet vanwege die bobbel, maar vanwege de inbreuk om de ander zijn leefruimte.

 8. wietse schrijft

  Ik ‘als man’ zit ook wijdbeens maar zelfs ik stoor me soms aan de manier waarop andere mannen hun ruimte kunnen opeisen met de knieën. Helaas is dit probleem niet zozeer op te lossen omdat er ontelbaar veel mannen in de trein zitten, elke dag weer.

  Als het je echt teveel stoort dan zou je kunnen overwegen om een andere plek te zoeken.
  De rede dat mannen zo zitten is inderdaad vanwege de spierinspanning. De benen bij elkaar houden is net zoiets als krom zitten in een auto omdat de stoel niet naar voren kan.
  Het kost energie en het is niet comfortabel. Wel kan een man zijn knieën tegen elkaar houden en dan met beide benen een wentelkant kiezen.Dat kost iets minder moeite, maar desalniettemin erg ongemakkelijk.

 9. Ad schrijft

  Nou, ik zou me dat zomaar kunnen voorstellen. Maar ik reis nooit met de trein en ik ben man. Maar het is wel onbeschaamd, moet ik zeggen.
  Zo kijk ik wel elke avond naar het journaal en alle mannen zijn tot hun strot aan gekleed met ‘strop’das en overhemd, terwijl vrouwen veel vlotter zijn gekleed.
  Ik zou het ook niet leuk vinden als een vrouw wijdbeens voor me zou gaan zitten en dat minimaal een uur.

 10. Mimi schrijft

  Wijdbeens zittende mannen, er is wel aan te doen. Als zo iemand tegenover je zit in de trein, sla je benen over een elkaar en zorg dat de zool van je schoen hun broekspijp raakt. Dan wordt er meestal een stukje opgeschoven met dat been. Daarna schuif je je zool weer een stukje op, weer tegen de broekspijp, waardoor idem. Uiteindelijk heeft iemand zijn benen redelijk bij elkaar, zodat er weer ruimte ontstaat voor jezelf. Werkt vooral heel goed met bemodderde wandelschoenen.

 11. Peter schrijft

  Als je je voeten ongeveer 35 – 40 cm uit elkaar zet vallen je knieen automatisch naar elkaar toe en is er geen sperkracht nodig om ze bij elkaar te houden.
  Je blijft in de breedte dan ook nog binnen de zone van je eigen stoel.
  Dan heeft niemand last van je.

 12. Truusje schrijft

  Een paar keer Sywert van Lienden zien lopen, dus niet zitten. Je moet wel stekeblind zijn wil je die bobbel niet zien. En Poetin, let daar eens op. Volgens mij (vrouw) krijgt hij juist spierspanning van het geforceerd wijdbeens zitten.Sommige HTML is toegestaan