Spring naar inhoud


Dochter doet klef

Beste Beatrijs,

Onze dochter van 40 jaar is vorig jaar gescheiden. Al heel snel vond zij een nieuwe partner, een eveneeens gescheiden leeftijdgenoot. Wanneer mijn dochter en haar nieuwe partner bij ons langskomen, hetzij voor een gewoon bezoekje, hetzij voor verjaardagsvisites, waar soms voor hen onbekende gasten aanwezig zijn, gaan zij altijd naast elkaar zitten om vervolgens, soms urenlang, openlijk elkaars handen te knuffelen, afgewisseld door het van tijd tot tijd elkaars dijen te masseren. Hoewel ik het geweldig vind dat ze van elkaar houden, kunnen ze dat naar mijn idee beter op andere plaatsen en tijden aan elkaar bewijzen. Ik stoor mij aan dit gedrag en, naar ik vermoed, anderen ook. Wat zou ik kunnen doen?

Mijn dochter doet klef

Beste Mijn dochter,

Fijn voor uw dochter dat zij zo snel een nieuwe levenspartner heeft gevonden. De meeste veertigjarige vrouwen hebben hier heel wat meer moeite mee. Blijkbaar is zij zo trots op deze prestatie dat zij niets liever wil dan de hele wereld te laten weten dat zij en haar nieuwe liefde samen dolgelukkig zijn.

Dit is geen correct gedrag, ik zeg het maar onomwonden. Mensen moeten elkaar niet in het openbaar bepotelen. In de anonimiteit van een vertrekhal, een treinstation, op het strand of zomaar op straat – vooruit, doen we niet moeilijk over. Maar niet in een besloten gezelschap van familieleden en bekenden. Dat is niet gepast. Waarom niet? Omdat anderen zich dan buitengesloten voelen. Als twee tortelduifjes de indruk wekken dat ze niets liever willen dan zich ter plekke op elkaar storten en elkaar de kleren van het lijf scheuren, dan voelen toeschouwers zich ongemakkelijk. Die denken dat ze misschien teveel zijn. Dat is niet de bedoeling van een sociaal samenzijn met vrienden en bekenden. In zo’n situatie (een feestje, een etentje, een bezoek) gedraagt iedereen zich alsof ze min of meer gelijk tegenover elkaar staan. Wie een ander gaat zitten afkammen of opvrijen doorbreekt die conventie. Dat is onaangenaam voor omstanders. Bovendien doen al te demonstratieve uitingen van genegenheid twijfel rijzen over de waarachtigheid ervan. In plaats van te worden vertederd denken toeschouwers al snel: die twee zullen wel iets goed te maken hebben samen.

Vraag uw dochter vriendelijk of ze hiermee op wil houden, omdat u en uw vrouw er zenuwachtig van worden. Net als geruzie is geknuffel iets voor privéomstandigheden.

Artikelen in Liefde en relaties, Ouders en volwassen kinderen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan