Spring naar inhoud


Broer is spelbreker

Beste Beatrijs,

Ik heb mijn broer al heel lang niet meer gezien, omdat ik absoluut niet met hem kan opschieten. Hij heeft in mijn jeugd heel vaak uitstapjes, vakanties, verjaardagen en weekends verpest door zijn egoïstische en onuitstaanbare gedrag (schreeuwen, vechten), en dat neem ik hem nog steeds kwalijk. Hij is nog steeds sociaal onaangepast, want hij heeft alleen belangstelling voor zichzelf, en het ligt niet aan hem dat hij op z’n 40ste nog steeds geen werk heeft, maar aan de rest van de wereld. Tot mijn verdriet houden mijn ouders hem altijd de hand boven het hoofd en willen geen kwaad woord horen over hem. Ze vinden zelfs dat ik weer contact met mijn broer moet zoeken, voor hun plezier. Ik heb daar geen zin meer in. Een bijkomende complicatie is dat hij en mijn ouders ver weg wonen.

Over een half jaar willen mijn man en ik ter gelegenheid van ons 25-jarig huwelijk een groot feest geven voor al onze vrienden en familie. Ik ben niet van plan om mijn broer uit te nodigen. Ik weet zeker dat hij weer spelbreker zal zijn en dat wil ik niet, zeker niet bij dit speciale feest. Mijn ouders zullen heel zuur reageren, als ik mijn broer niet uitnodig. Dit vooruitzicht geeft mij heel veel stress. Hoe maak ik hun duidelijk dat ik geen contact meer wil met mijn broer?

Mijn broer is vervelend

Beste Mijn broer,

U neemt het uw ouders kwalijk dat ze uw broer de hand boven het hoofd houden ondanks zijn onaangename persoonlijkheid. Tja, dat doen ouders nu eenmaal. Dat heet: loyaliteit voor het leven. Zolang de dingen niet volkomen uit de hand lopen, zijn ouders geneigd zich te bekommeren om het wel en wee van hun kinderen, of ze nu deugen of niet.

U hebt het over een ‘complicatie’: uw ouders en broer wonen ver weg. Dit lijkt mij juist een geluk bij een ongeluk. Uw broer woont ver weg – des te meer gelegenheid om bij hem uit de buurt te blijven. Uw ouders zouden het u erg kwalijk nemen als u hem niet uitnodigt voor uw huwelijksfeest. Ik denk dat uw ouders gelijk hebben. Als u zo’n groot feest geeft, waar de hele familie en vriendenkring komt opdraven, is het een daad van nodeloze agressie om uw broer niet uit te nodigen. U bent bang dat hij spelbreker zal zijn, maar hoe is dat mogelijk op een groot feest? Wordt hij stomdronken? Gaat ie mensen beledigen en lastigvallen? Gaat ie naakt op de tafel dansen? In dat geval moet u hem niet uitnodigen. Maar als dat soort extreem gedrag niet te verwachten is, wat hebt u dan voor last van hem? Het is een groot feest, u hoeft zich niet hem te bemoeien, hij loopt daar ook rond, dat is alles. Uw ouders tevreden, uw broer tevreden, en de komende 25 jaar tot uw 50-jarig huwelijksfeest kunt u hem weer ontlopen.

Artikelen in Broers en zussen, Huwelijksjubileum, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan