Spring naar inhoud


Onbetrouwbare broer

Beste Beatrijs,

Mijn ouders zijn beiden ver in de 80. Mijn vader is zwaar dement en ook lichamelijk erg slecht. Sinds een aantal jaren beheert mijn broer het geld van mijn ouders. Hij heeft tot alles toegang en kan met de pasjes geld van de rekening(en) halen. Mijn moeder bemoeit zich nergens mee en mijn zus en ik weten helemaal niets. Mijn zus nog een beetje, omdat haar man het belastingformulier voor mijn vader invult ieder jaar.

Ik heb al eens geprobeerd om dit bespreekbaar te maken. Mijn zus zegt dat ze mijn broer vertrouwt en daar blijft het bij. Ik heb zelf al eens gezien dat mijn broer artikelen voor hemzelf met mijn vaders pasje betaalde, maar op mijn vragende blik zei hij: ‘Dat verreken ik straks’. Mijn moeder doet voor de boodschappen een beroep op mijn broer, die om de hoek woont (zelf woon ik 100 km verderop). Mijn ouders hebben altijd flink gespaard en er moet heel wat zijn. Mijn broer is als jongste altijd erg verwend en heeft erg veel geld nodig, dat hij momenteel ook wel zelf verdient, geloof ik. Met mijn moeder heb ik daar nooit over kunnen spreken. Ze wordt dan heel fel en geeft me het idee dat ik achterdochtig ben. Ik wil mijn moeder absoluut niets afhandig maken. Ik wil alleen weten hoe het zit. Hoe moet ik dit aanpakken?

In het duister tastend

Beste In het duister,

Het probleem is dat u uw broer niet helemaal vertrouwt. U vermoedt dat hij met de pasjes van uw ouders wel eens wat voor zichzelf koopt, en dit bedrag later niet teruggeeft. Het kan om kleine bedragen gaan of om grote, u hebt geen flauw idee. Als een van uw ouders sterft, komt er in ieder geval duidelijkheid. Er is misschien een testament, en zo niet, dan treedt het gewone erfrecht in werking, dat door een notaris wordt afgehandeld. Op dat moment weet u ook precies wat er nog over is, want de overlevende ouder heeft recht op de ene helft, de kinderen op de andere helft, en al die cijfers komen op papier te staan.

Afgezien daarvan heeft u toch een behoorlijke controle op de financiële situatie van uw ouders via uw zwager, die jaarlijks hun belastingen afhandelt. Deel uw zorgen met uw zuster/zwager en vraag hen hoe het zit. Als hij de belastingopgave van uw ouders verzorgt, moet hij beschikken over dagafschriften en overzichten van spaartegoeden. Onregelmatigheden in de trant van een afboeking voor een vliegreis naar een warm land of de aanschaf van een Porsche moeten hem opvallen. Kleinigheden, zoals 40 euro boodschappen bij de supermarkt waarvan 20 ten eigen bate, vallen natuurlijk niet op.

De vraag is of u zich daar mee bezig moet houden. Normaal gesproken vertrouwen broers en zusters elkaar. U kunt uw broer niet met goed fatsoen vragen of hij zijn uitgaven en zijn afhandeling van uw ouders financiële administratie aan u wil verantwoorden. Dat is zo’n ongelooflijke motie van wantrouwen, dat komt nooit meer goed. Ik zou zeggen: vertrouw hem, anders riskeert u een levenslange vete. Wat kan het u schelen, als hij kleine bedragen achterover drukt? En voor grote bedragen fungeert uw zwager als controleur.

U kunt beter ophouden met erover te tobben. Wees blij dat uw broer zoveel doet voor uw ouders.

Artikelen in Broers en zussen, Ouders en volwassen kinderen, Ziekte.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan