Spring naar inhoud


Onbetrouwbare therapie

Beste Beatrijs,

Goede vrienden van me hebben een ernstig gehandicapt kind. De aandoening in kwestie is complex, zeer zeldzaam en invaliderend. Mijn vrienden zijn daarover erg verdrietig. Kort geleden kondigden ze aan om geld te gaan inzamelen voor hun kindje. Ze hebben plannen voor een therapie die alleen maar kan worden omschreven als kwakzalverij. Wetenschappelijk volslagen onzinnig, krankzinnig duur en niet zonder gevaar.

Wat moet ik doen? Zwijgen? 20 euro overmaken en mijn kennis voor me houden? Een eerlijke mail sturen? De kans lopen de mij zeer dierbare vriendschap te verpesten? De ouders geloven duidelijk heel erg in de verhalen van de mensen (internationale criminelen, in mijn opinie) die hun deze therapie hebben aangesmeerd. Ik denk dat het geven van onafhankelijke informatie niet veel uit zal halen. Het leeft erg in de kring van vrienden en kennissen. Websites, benefietavonden, de hele rataplan. Niks doen zal vreselijk opvallen.

Een onzinnige geldinzameling

Beste Een onzinnige geldinzameling,

Uw vrienden zijn in de ban van valse hoop. Niet vreemd dat ouders zich in wanhoop vastklampen aan laatste strohalmen, maar ga niet mee in hun waan, ook niet uit medelijden of om er vanaf te zijn. Vertel uw vrienden dat u helaas niet mee kunt doen, omdat u niet het minste vertrouwen hebt in de behandeling die ze van plan zijn. Stuur geen mail. Een weigermailtje is te bot en zal slecht vallen bij de ontvangers. Dit soort gesprekken moet persoonlijk worden gevoerd. Telefonisch kan, afhankelijk van de telefoonroutine die u hebt met uw vrienden. Als u vaak belt, kunt u bellen. Als u zelden belt, kunt u beter langsgaan.

Leg eerlijk uit waarom u er niets in ziet, inclusief de verdenkingen die u koestert over oplichterij. Bereid u van tevoren voor door een en ander op te zoeken op internet. Er zal vast iets incriminerends te vinden zijn over deze therapie. Vertel uw vrienden dat u graag geld over hebt voor iets zinnigs, al was het maar een bijdrage voor een hulpmiddel of oppaskosten, maar dat u geen geld wil weggooien aan iets wat u als bedrog beschouwt en wat mogelijk schade aanricht bij het kind. Dring erop aan dat zij hun plannen met de arts van hun kind bespreken.

Als de ouders in reactie op uw kritiek afstand van u nemen is dat treurig, maar niets aan te doen. Wanneer de vriendschap alleen overeind kan blijven, als u zonder tegensputteren geld overhandigt, zou dat een vorm van chantage zijn, waaronder de vriendschap ook zou bezwijken. Dan kunt u er beter voor kiezen om uw geld in uw zak te houden. De bedoeling van het gesprek zou moeten zijn dat u uw vrienden wil behoeden voor een grote fout die zij dreigen te maken. Duidelijk zeggen waar het op staat is van het grootste belang. Niet alleen tegenover de ouders, ook tegenover de rest van de vriendenkring. Schroom niet om uw mening te geven over deze therapie, wanneer anderen u vragen waarom u niet meedoet.

Artikelen in Vrienden en kennissen, Ziekte.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan