Spring naar inhoud


Asielzoekers steunen

Beste Beatrijs,

Van vrienden ontving ik een rondzend-e-mail met een dringend verzoek om een jaar lang een maandelijkse bijdrage te leveren voor een echtpaar dat zich geconfronteerd ziet met een uitzettingsprocedure. Alle voorzieningen zijn stopgezet. Wat rest is de illegaliteit. Weliswaar lopen er nog een paar beroepsprocedures, maar onduidelijk is wanneer de uitspraak daarvan is. Als ik geld geef doe ik dat eigenlijk alleen maar omdat ik mijn vrienden niet wil teleurstellen. Tegelijkertijd druist het in tegen mijn gevoel van rechtvaardigheid. We hebben in Nederland een asielprocedure die democratisch tot stand is gekomen. Het is onmogelijk en onwenselijk om alle mensen die dit willen in ons land toe te laten.
Als ik geen geld geef, volg ik mijn mening. Maar er is ook een stemmetje dat zegt: gelukkig waren er in de oorlog mensen die in verzet kwamen. Ik kan best een bedrag per maand missen. Ben ik harteloos als ik geen geld geef? Ik vrees de vriendschap te schaden als ik niet meedoe aan de sponsoring.

Asielzoekers steunen?

Beste Asielzoekers steunen,

Vrienden horen geen morele druk op elkaar uit te oefenen om filantropisch over de brug te komen. Een beroep op iemands portemonnee moet altijd vrijblijvend worden geformuleerd. In de trant van: wanneer je je aangesproken voelt, geef dan geld – zo niet, even goede vrienden. U bent de enige die over uw eigen geldbesteding beschikt. Mensen die anderen hielpen onderduiken in de oorlog, deden dat niet onder druk van hun vrienden, maar vanuit hun eigen overtuiging dat het belangrijk was en binnen de randvoorwaarden van voldoende ruimte. Het geweten is een individuele aangelegenheid. In uw dilemma gaat het niet om vervolging van etnische groepen door een kwalijk regime, maar om procedures van een rechtsstaat. Het staat iedereen vrij om moeite te doen voor individuen die de pech hebben dat ze niet voldoen aan de wettelijk vastgelegde eisen. Het staat ook iedereen vrij om zich neer te leggen bij de uitslag van de procedures. Doe wat u zelf vindt dat juist is, zonder u zorgen te maken over de toekomst van de vriendschap. Als betalen een voorwaarde is om de vriendschap in stand te houden, dan is die vriendschap nu al naar de knoppen, of u nu wel of niet meedoet met de sponsoring.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan