Spring naar inhoud


Gelijkheid in de vriendschap

Beste Beatrijs,

Sinds geruime tijd heb ik (man, hetero) een vriend die ik regelmatig via Skype spreek en af en toe spreken we ook af in een café. We zijn nog nooit bij elkaar thuis geweest. Onlangs zei hij dat zijn huwelijk al jaren slecht was: hij en zijn vrouw zijn uit elkaar gegroeid, ze spreken weinig met elkaar en voeren een soort oorlog zonder woorden. Hij zei dat het beter was dat ik niet bij hem thuis zou komen. Ik heb gezegd dit te zullen respecteren. Ik ken zijn vrouw in het geheel niet. Enigszins ontstemd ben ik wel. Met zijn echtelijke twisten heb ik niets te maken en waarom zou zijn vrouw zich aan mij moeten storen?

Sinds deze ontboezeming heb ik hier niet meer met hem over gesproken. Ik deins er nu voor terug om deze vriend bij mij thuis uit te nodigen, want gelijkheid in vriendschappen staat bij mij hoog in het vaandel. Zie ik dit goed of moet ik juist rekening houden met zijn situatie?

Bang voor eenzijdigheid

Beste Bang voor eenzijdigheid,

Gelijkheid is een groot goed in de vriendschap, maar als uw vriend in staat van zwijgende oorlog met zijn vrouw verkeert, kunt u niet verwachten dat hij u bij hem thuis uitnodigt. Dat kan nooit een leuke avond worden. Een stel dat vrienden thuis ontvangt moet in harmonie met elkaar leven, anders wordt zo’n bezoekje een bezoeking. Stelt u het zich eens voor: u gaat voor de gezelligheid bij uw vriend langs, en intussen zit z’n vrouw vijandig te zwijgen of deelt ze steken onder water naar haar man uit. Aan zo’n situatie beleeft niemand lol.

Het is nogal logisch dat uw vriend het u niet wil aandoen om zijn verziekte huisatmosfeer te betreden. Dat betekent niet dat uw huis ook taboe is. Als het u leuk lijkt om hem te ontvangen, dan nodigt u hem uit na overleg met uw vrouw (als u die hebt). U kunt ook de vriendschap op de oude voet via Skype en in openbare gelegenheden voortzetten. De persoonlijke omstandigheden van uw vriend in zijn huwelijk hoeven uw vriendschap verder niet in de weg te zitten.

Artikelen in Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan