Spring naar inhoud


Ik wil alleen vriendschap

Beste Beatrijs,

Wat ik meerdere malen heb meegemaakt is dat mijn omgang met mannelijke personen door hen wordt aangezien voor meer dan vriendschap, terwijl de gedachte aan ‘meer’ niet eens in me is opgekomen. Ik (studente, 21 jaar) ben geenszins een flirterig type; ik gedraag me – net als in de vriendschappen met mijn vriendinnen – open, belangstellend en luisterend. Eigenlijk ben ik gewoon mezelf, maar klaarblijkelijk wek ik hiermee bepaalde verwachtingen. Hoe kan ik een man van meet af aan duidelijk maken dat het wat mij betreft puur vriendschappelijk is? Gewoon zeggen durf ik het niet, want dan lijkt het alsof ik er bij voorbaat vanuit ga dat ze ook meer in me zien, terwijl dat uiteraard helemaal niet bij iedereen het geval is. Maar toch vind ik het vervelend als blijkt dat iemand een heel ander idee had bij de vriendschap.

Niet verliefd

Beste Niet verliefd,

Op een zeker moment wil een vriend de verhouding op een intiemer niveau tillen, terwijl u dat niet wilt en er ook helemaal geen aanleiding toe gegeven hebt. Deze situatie komt veel voor onder tieners en twintigers, maar ook vaak nog op oudere leeftijd. Het komt niet door u of door flirterig gedrag van uw kant, het heeft helemaal niets met uw opstelling te maken. Hier spreekt de biologie.

De meeste mannen hebben een lagere drempel voor seks dan de meeste vrouwen. Voor veel vrouwen zijn gevoelens van verliefdheid een noodzakelijke voorwaarde om de stap naar seksuele intimiteit te nemen. Tenminste als het gaat om iemand, met wie nog geen gemeenschappelijke seksuele geschiedenis bestaat. Zomaar een aardige jongen die er leuk uitziet is meestal geen voldoende reden om het bed in te duiken.

Voor jongens/mannen ligt dat anders. Ze hoeven niet in vuur en vlam te staan om seks te overwegen. Als een aantrekkelijk meisje aardig tegen hen is, denken ze al snel dat er nóg leukere activiteiten mogelijk zijn dan goede gesprekken voeren over cinema verité of het vegetarisme. Uw vrienden, met wie u het graag platonisch wilt houden, proberen ook maar eens wat. Omdat ze u al wat langer kennen, is het makkelijker om bij u een versierballetje op te gooien dan om zomaar een wildvreemd meisje in een disco aan te spreken. Daar hebben ze gelijk in – dat is heel verstandig van die vrienden.

Het is geen goed idee om vanaf het begin aan een man duidelijk te maken dat ‘er niet meer in zit dan vriendschap’. Dat kunt u bovendien niet weten, want vaak genoeg slaat zo’n vonk pas over na een periode van elkaar leren kennen en leren waarderen. Dat kan ook u overkomen. Als iemand zich aan uw voeten werpt, is het voor beiden ongemakkelijk als de liefde niet wordt beantwoord. Maar dat is het risico van het spel en de meeste mannen hebben een afwijzing allang ingecalculeerd, gewend als ze eraan zijn dat hun initiatieven vaak op niets uitlopen. Het is hun goed recht om een pass te maken – hoe moeten ze anders ooit aan een geliefde komen? Het is uw goed recht om hen af te wijzen. De ene vriend zal gewond zijn en u niet meer willen zien, maar voor anderen ligt het niet zo diep en met hen kan na verloop van tijd de platonische gezelligheid worden hervat.

Artikelen in Liefde en relaties, Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan