Spring naar inhoud


Jaloezie in vriendschap

Beste Beatrijs,

Ik heb al veertig jaar een goede vriendin. Onze mannen zijn ook bevriend, we gaan regelmatig met ons vieren op stap en hebben etentjes. Op een verjaardag heeft mijn vriendin mijn zus leren kennen en het klikt bijzonder goed tussen hen. In eerste instantie natuurlijk leuk, maar dat gaat soms wel erg ver. We hadden onlangs een voorjaarsvakantie met acht stellen, waaronder ik, mijn vriendin, mijn zus en nog een echtpaar. Ze zochten elkaar voortdurend op. Bij het eten ging mijn vriendin naast mijn zus zitten en niet naast mij. Dit gebeurde met wandelen en allerlei andere activiteiten ook. Ik kan daar niet zo goed mee overweg. Ik trek me terug, bleef soms thuis in plaats van gezellig mee te doen. Kortom, het is gewoon jaloezie en ik voel me er niet lekker bij. De verstandhouding met die vriendin gaat er ook niet op vooruit. Dit knaagt aan mij. Ik ben bang dat ik de vriendschap beschadig, als ik haar vertel dat ik me tekortgedaan voel. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Op de tweede plaats,

Beste Op de tweede plaats,

Tja, soms gaan die dingen zo. Een vriendin raakt bevriend met een andere vriendin of met een zus. Ze kunnen het ineens vreselijk goed met elkaar vinden en de persoon die hen met elkaar in contact heeft gebracht blijft met lege handen achter. Althans zo voelt u dat. Dat is niet prettig om mee te maken. Of uw gevoel van in de steek gelaten zijn geschikt is om met uw vriendin te bespreken, betwijfel ik. U deinst er zelf ook al voor terug. Jaloezie toegeven in de vriendschap werkt als een domper. Een dergelijke bekentenis maakt u zwak en afhankelijk. Vrienden/innen zijn niet elkaars eigendom en kunnen geen exclusieve rechten op elkaar laten gelden.

Het is uw probleem en u moet het zelf oplossen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het minder groot te maken dan het is. U bent al veertig jaar bevriend met deze vriendin. Ze heeft uw zus ontdekt met wie het goed klikt. Een plotseling opbloeiende vriendschap kan zo enthousiasmerend werken dat bestaande vriendschappen erbij inschieten. Doorgaans is dit tijdelijk. De nieuwigheid slijt en oude patronen herstellen zich. Er is geen reden voor uw vriendin om u na veertig jaar vriendschap te laten vallen. Stel uzelf gerust: ze komt wel weer bij u terug.

U kunt zich ook zelf wat actiever opstellen. Als uw vriendin uw zus uitkiest om naast te zitten, gaat u er rustig bij zitten en doet mee met hun gesprek. Of u sluit zich bij hen aan, als ze samen gaan wandelen. Bedenk onderwijl dat er geen reden is waarom uw vriendin en uw zus uw aanwezigheid niet op prijs zouden stellen. Houd voor ogen dat zij niet de bedoeling hebben om u te kwetsen en dat ze niet achter uw rug een bondje tegen u hebben gesloten. Dat zit alleen maar in uw hoofd – dat is de werkelijkheid niet! Als u gewoon met hen had meegedaan tijdens de vakantie, hadden zij u heus niet buitengesloten. Als u zich niet toestaat om te piekeren over de keren dat zij samen optrekken zonder dat u erbij bent (als u hun die vriendschap gunt, kortom), dan is er ook niets aan de hand. Een beetje meer vertrouwen en een beetje minder angst kunnen heilzaam werken in zo’n vriendschapsdriehoek.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan