Spring naar inhoud


Lijden onder jaloezie

Beste Beatrijs,

Sinds de middelbare school heb ik (man, 25 jaar) een goede vriend, maar de laatste tijd heb ik enorm last van jaloersheid op hem. Ik heb hier vooral last van, als hij nieuwe kleding heeft, nieuwe telefoon heeft gekocht, begint over verhuizen naar een andere stad, begin van een relatie, kopen van een nieuwe auto enzovoort. Steeds weer krijg ik een gevoel dat ik niet bij kan blijven, dat we elkaar uit het oog gaan verliezen en dat hij mij laat vallen, omdat ik niet mee ga in zijn veranderingen. Ik vind het lastig om het goed uit te leggen, maar ik hoop toch dat u mij kunt adviseren hoe hiermee om te gaan en mij te vertellen waar dit uit voortkomt.

Omgaan met jaloezie

Beste Omgaan met jaloezie,

Vrienden vergelijk zichzelf altijd met elkaar. Je meet je eigen successen nu eenmaal af aan mensen uit je directe omgeving en niet aan onbekenden. Het kan inderdaad lastig zijn, als een vriend ineens veel meer succes heeft. Je hoort dan blij te zijn voor hem, maar gevoelens van afgunst (waarom heb ík dat geluk niet?) horen er een beetje bij. Dat heeft iedereen. Het is ook goed om te erkennen dat u jaloezie ervaart.

U hebt er meer last van dan normaal, als ik het goed begrijp. U noemt een aantal dingen, die uw vriend heeft of misschien krijgt, waar u jaloers op bent. Veel van die dingen zijn materieel (nieuwe kleding, telefoon, auto). Andere dingen hebben met maatschappelijk en persoonlijk succes te maken (nieuw huis, nieuwe relatie). Kennelijk voelt u zich in alles falen vergeleken bij uw vriend. U hebt te weinig geld om dat soort spullen te kopen, om over een huis maar te zwijgen, en een relatie hebt u ook al niet.

Wilt u een nieuwe telefoon? Spaar ervoor!

Tegelijk zijn de dingen die uw vriend heeft niet echt buitensporig te noemen. Iedereen koopt voortdurend allerlei materiële spullen en bijna iedereen streeft naar een geliefde. Ik raad u aan om voor uzelf uw eigen prioriteiten in het leven te bepalen en wat meer actie te ondernemen om uw doelen na te streven. Geheel los van wat uw vriend allemaal heeft of krijgt. Wilt u meer geld? Probeer dan promotie te maken op uw werk, een extra opleiding of cursussen te volgen om een betere baan te krijgen. Wilt u een nieuwe telefoon of nieuwe schoenen? Spaar ervoor! Wilt u een geliefde? Ga aan de slag en versier iemand.

Terwijl u actief bezig bent om uw doelen na te streven, zult u vast af en toe een bescheiden succesje boeken. Er zijn trouwens genoeg niet-materiële interesses om u op toe te leggen. Al doende zult u minder tijd hebben om uzelf te kwellen met jaloerse rotgevoelens omdat uw vriend toevallig een nieuwe telefoon heeft gekocht of zoiets. Als u zelf uw lotsverbetering ter hand neemt, verdwijnt die jaloezie naar de achtergrond en komt er ook weer ruimte in uw hoofd om gezellige dingen te doen met uw vriend.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. ShaneeQ schrijft

    Jaloezie heeft te maken met de eigen onzekerheid en het ontbreken aan eigenwaarde. Het accumuleren van materie en een ander proberen bij te benen zijn funest voor het eigen geluk. Niet blij kunnen voor het geluk van anderen zeker een goede vriend is triest. Keeping up with the Joneses gaat het eigen geluk bovendien niet bevorderen. Domweg tevreden zijn met jezelf en wat je hebt is voorwaar een levenskunst.

  2. Rina schrijft

    Beste Omgaan met jaloezie, hoe jij je gevoel beschrijft, zie ik het niet als jaloezie, maar veel meer als erge onzekerheid. Je hoeft dezelfde dingen niet na te streven: ik denk niet dat dat je waarde als vriend verhoogt. Bedenk dat jullie niet voor niets bevriend zijn vanaf de middelbare school: je zal blijkbaar toch waardevol zijn, iets te bieden hebben. Realiseer je dat je niet bij hoeft te blijven: het is geen race die je loopt. Blijf gewoon jezelf, dat is goed genoeg. Als deze gevoelens je blijven storen, overweeg dan een paar gesprekken met een psycholoog. En vergeet niet te genieten van de vriendschap he :)Sommige HTML is toegestaan