Spring naar inhoud


Andermans vrienden, omarmen of afstand houden?

Beste Beatrijs,

Via een bevriend stel hebben mijn man en ik (midden 50) een ander stel leren kennen. Met zijn zessen ondernemen we soms leuke activiteiten, we gaan bijvoorbeeld picknicken of maken een dagtocht naar een stad. Wij zouden dit nieuwe stel best eens willen uitnodigen om een keer een hapje te gaan eten of zoiets. Maar een zekere schroom weerhoudt ons. Als ik dit stel via de sportschool had leren kennen, hadden we allang met ze op een terrasje gezeten. Maar omdat het vrienden van vrienden zijn, aarzel ik. Klopt het dat er een taboe is op het werven van vrienden onder de kennissenkring van je vrienden? En wat voor nut heeft dat dan, want meestal heeft een taboe een reden. En waarom voelt niet iedereen dat taboe?

Via via vrienden

Beste Via via vrienden,

Sommige mensen vinden het inderdaad heel vervelend als iemand uit hun sociale kring met een andere vriend of stel ervandoor gaat, zoals ze dat dan noemen,. Het heeft met bezitsdrang, jaloezie en angst te maken. Jaloezie vanwege de tijd die de twee nieuwe vrienden aan elkaar besteden die zijzelf moeten missen. En angst voor de mogelijkheid een roddelobject te worden. Tenslotte vormt de afwezige vriend het verbindende element tussen de twee partijen die sympathie voor elkaar hebben opgevat, en het ligt voor de hand dat die afwezige de revue passeert in de conversatie. Sommige mensen zijn panisch bij de gedachte dat er over hen gesproken wordt waar ze niet bij zijn, en daarom willen ze niet dat hun vrienden onderling aparte vriendschappen vormen. Ze kunnen ook angst voelen voor de mogelijkheid dat de twee andere partijen elkaar veel leuker gaan vinden dan henzelf als oorspronkelijke vrienden en dat ze op die manier een vriendschap kwijtraken of op het tweede plan komen te staan.

Globaal zou je kunnen zeggen dat mensen die wat losser en luchtiger in het leven staan minder moeite hebben met vrienden die buiten hen om met elkaar bevriend raken, terwijl mensen die bang zijn voor verlies en weinig zelfvertrouwen hebben hier meer moeite mee hebben. Die angsten hoeven helemaal niet bewaarheid te worden en zijn ook geen reden om af te zien van het uitbouwen van nieuwe contacten. Het staat iedereen vrij om nieuwe vrienden op te doen en mensen kunnen geen eigendomsrecht op elkaar laten gelden. Belangrijk is wel dat het vormen van een nieuwe vriendschap niet moet worden verzwegen voor de scharniervrienden. Vermeld het terloops, als er een ontmoeting heeft plaatsgevonden. En blijf de oorspronkelijke vriendschap onderhouden. En blijf ook afspraken met z’n allen maken.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henna schrijft

  Vrijheid, blijheid! En dus gewoon doen wat u fijn vindt met uw nieuwe vrienden en daar gewoon open over praten, want u doet niets verkeerd en hoeft ook geen verantwoording af te leggen. Hoe ontmoeten mensen andere mensen in het leven???Toch meestal via anderen! Op feesten, partijen, werk enz. dat zijn natuurlijke patronen.
  Onder collega’s bespeur ik soms hetzelfde: kom je als nieuwkomer in een bedrijf, instelling, kijken anderen vreemd op als zich nieuwe contacten, vriendschappen, hobby’s ontwikkelen.Waarom? Vrijheid, blijheid en geen oud claimgedrag! En ook gewoon doen als het anderen niet bevalt, die lopen dan tegen een leerpuntje op. In zichzelf.

 2. Stella schrijft

  Doen we niet meer aan les amis de mes amis sont mes amis?

 3. Janneke schrijft

  En toch zou ik het moeilijk vinden als twee voor mij dierbare vrienden met elkaar afspreken zonder mij erbij. Ja, ik zou me buitengesloten voelen.

 4. ineke van alphen schrijft

  Eens met Janneke met daarbij de vraag waarom niet gewoon met zes afspreken?

 5. Elizabeth60 schrijft

  Mijn man en ik hadden 6 goede vrienden. Op een gegeven moment gingen ze zonder ons op vakantie, terwijl we dat voor die tijd wel samen deden. Een paar maanden daarna besloten ze collectief dat wij geen vrienden meer waren… zonder ooit ruzie en zonder ooit één woord uitleg. Het is al jaren geleden maar ik kan er nog om huilen.
  Dus wat vraagsteller ook doet: wees heel, heel voorzichtig!Sommige HTML is toegestaan