Spring naar inhoud


Peetoom wekt jaloezie

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik hebben geen kinderen. Ik heb één zus, die twee kinderen heeft van vijf en drie en een derde kindje is op komst. Met veel plezier heb ik het peetoomschap aanvaard bij de geboorte van de oudste. Ik doe twee of drie keer per jaar iets leuks met haar, zoals een dagje naar de dierentuin, Efteling of zoiets. Toen ik onlangs voorstelde om met mijn petekind een dagje naar een avonturenpark in de Ardennen te gaan, reageerde mijn zus nogal stroef. Ze vond het zielig voor haar zoontje dat hij niet mee mocht. Mijn ervaring met kinderen is beperkt en een dagje uit met één kind is al druk genoeg. Weldra heeft mijn zus drie kinderen – moet ik dan bij elk uitje drie kinderen meenemen? Dat geeft meer stress en meer kosten, al gaat het me niet om het geld.

Ik doe bij verjaardagen en familieafspraken altijd mijn best om een leuke oom te zijn voor de kinderen. Maar als ik iets speciaals met mijn petekind wil ondernemen, vind ik het vreemd dat dit wordt opgevat als een benadeling van haar broertje. Ben ik onattent voor mijn neefje of is mijn zus te veeleisend?

Overvraagde peetoom

Beste Overvraagde peetoom,

Nee, u hoeft niet alle kinderen van uw zus mee te nemen, als u een uitstapje speciaal voor uw petekind plant. Aan de andere kant is twee of drie keer per jaar een pretpark of dierentuin bezoeken best overdadig. Voor zo’n jong kind hoeft het niet zo groots (en duur) te worden aangepakt. Een uurtje speeltuin en daarna een ijsje eten is ook prima, bedoel ik.

De rol van peetoom ligt niet vast. Het is geen functie met allerlei omschreven taken en verwennerijen. Er zijn peetooms en -tantes die zelden of nooit iets bijzonders met een petekind doen. Ik wil niet zeggen dat u helemaal niets hoeft te doen, maar u hoeft zich ook niet buitensporig uit te sloven. Zeker niet als het hoofdstuk ‘pretparken, dierentuinen, tropische zwembaden’ ontaardt in een jaloezie wekkende steen des aanstoots voor de kinderen. Misschien hecht uw zus sterk aan gelijke behandeling van de kinderen, misschien vindt zij het gewoon wel makkelijk voor haarzelf, als u twee kinderen op excursie meeneemt, want dan heeft zij een dagje haar handen vrij.

Hoe dit ook zij, ik raad u aan om de frequentie en vooral de bijzonderheid van uw excursies met uw petekind terug te schroeven. Als u iets huis-, tuin- en keukenachtigs plant, kunt u het broertje trouwens ook best meenemen. Naarmate uw petekind opgroeit, vanaf een jaar of tien, wordt de rol van peetoom interessanter. Er zijn dan meer mogelijkheden voor uitstapjes apart met haar. Een excursie met wat meer niveau, bijvoorbeeld theater- concert- of museumbezoek, geeft minder jaloezie van de andere kinderen, want die zijn nog te jong, en zal u verlossen van die ellendige pretparken.

Artikelen in Kinderopvoeding, Reizen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Ton schrijft

  Bijna altijd kan ik me in Beatrijs’ antwoord vinden, maar hier niet. Nu zijn ze nog op de leeftijd dat het niet zo heel erg is als alleen de oudste meegenomen wordt, maar als ze, bv. 6 en 8 zijn, dan kan ik me voorstellen dat de jongere zich buitengesloten voelt. Het is niet zoals kinderen onderling, waarbij kinderen elk hun eigen vriendenkring kunnen hebben. Het is familie, die je niet hebt gekozen en dan is het wat sneu als je het ene kind wel meeneemt en het andere niet.

 2. Sanja schrijft

  Hebben de andere kinderen ook een eigen peetoom of tante? Zo niet dan vind ik het logisch dat de voortrekkerij tot jaloezie leidt.

 3. Moeder schrijft

  Beatrijs gaat er van uit dat u de pretparken niet leuk vindt. Echter, dat hoeft helemaal niet. Veel volwassenen vinden het juist leuk om met een kleintje zulke dingen te ondernemen. En juist bij een op een is het goed te doen, hoef je niet steeds koppen te tellen en ruzietjes te beslechten.
  Misschien kunt u de driejarige ook af en toe eens alleen meenemen? Anders is het inderdaad wel zuur voor hem of haar.

 4. Stella schrijft

  Een kind van 5 kan rustig elke maand naar een kindvriendelijke dierentuin. Drie keer naar de Efteling is misschien wat veel.

 5. Janine schrijft

  Mijn kleinkinderen van 5 en 8 jaar hebben allebei een jeugdmuseum jaarkaart, er zijn heel veel leuke musea voor kinderen. Daar hoef je niet eerst 10 jaar voor te zijn. Ook als de andere kinderen een eigen peetoom of tante hebben kan dat jaloezie opwekken. Stel dat de ene meer doet dan de ander. Ik word er huiverig van.Sommige HTML is toegestaan