Spring naar inhoud


Wanneer mag je sms’en?

Beste Beatrijs,

In mijn vriendengroep heerst verdeeldheid over het tijdstip waarop een telefonisch bericht verstuurd mag worden. Ikzelf doe dat meestal tussen zeven en acht uur ’s ochtends, als ik in de trein naar mijn werk zit. Sommige vrienden klagen daarover: ze worden wakker van het geluid van hun telefoon. Eén vriendin heeft mij zelfs verboden om vóór 8 uur in de morgen sms’jes te versturen. Deze klacht verbaast mij. Naar mijn mening dienen mensen die niet wakker willen worden van sms-piepjes hun telefoon uit of op stil te zetten. Doen ze dat niet, ja, dan worden ze wakker – een vorm van eigen schuld, lijkt me. Mijn vrienden brengen hiertegen in dat het niet meer van deze tijd is om je telefoon überhaupt ooit uit te zetten. Moet ik mijn sms-gedrag verplaatsen naar de middag of niet?

Ergernis over sms’jes

Beste Ergernis over sms’jes,

Waarom zou u geen rekening willen houden met vrienden die u verzoeken om hen niet voor dag en dauw met sms’jes te bestoken? Het onderscheid tussen mobiele en vaste telefonie is irrelevant in dit verband. Vroeger, toen er alleen vaste telefoons bestonden, trokken mensen de stekker er ook niet uit, als ze gingen slapen. Dat betekende niet dat ze in het holst van de nacht gebeld wilden worden voor wissewasjes, maar dat ze bereikbaar wilden zijn in geval van nood. Het ligt heel simpel: uw vrienden wíllen u niet om half acht ’s ochtends, stop dus met uzelf op te dringen om half acht ’s ochtends.

Artikelen in Telefoon.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Martijn schrijft

  Eens met Beatrijs in de zin dat je van niemand kan vragen dat hij/zij altijd maar voor alles bereikbaar is.

  Voor iedereen die de nachtelijke sms’jes hekelt:
  Mijn iPhone heeft een mooie functie: ‘niet storen’. Werkt fantastisch, staat standaard aan als ik slaap (gepland, hoef ik niets voor te doen). En als er echt wat is hoor ik het wel, twee keer bellen en hij gaat wél af.
  Bestaat volgens mij ook voor android.

 2. Bas schrijft

  Wat ik niet begrijp is dat Beatrijs en de vrienden van de vragensteller een SMS als “opdringen” zien. Een SMS is juist heel geschikt om te lezen en beantwoorden als het je uitkomt. Vinden de vrienden dat ze ook niet ge-emaild mogen worden voor acht uur ’s ochtends? Mijn telefoon piept ook als er e-mail binnenkomt, dus daar zouden die mensen dan ook last van kunnen hebben.

  Ik ben het dan ook helemaal met de vragensteller eens. Als ik niet gestoord wil worden zet ik mijn telefoon uit of stil.

 3. Maria schrijft

  Ter aanvulling: mijn telefoon staat nooit uit omdat ik in geval van nood (een oude moeder) graag wel wil worden gestoord.
  Goed om te weten dat ik mijn vriendin die ook ’s ochtends vroeg berichtjes stuurt, mag vragen dit niet meer te doen. Ik voel mij namelijk verplicht direct te antwoorden en slaap dan niet meer.

 4. Studente schrijft

  Ik ben vooral ontzettend benieuwd wat je iemand om 7 uur ’s morgens te vertellen kan hebben, zeker omdat dit dus blijkbaar vaker dan eens voorkomt. “M’n beschuitje was weer heerlijk vanmorgen.”

 5. Banne schrijft

  Tja, het lijkt mij niet zo’n probleem om rekening te houden met mensen die niet op elk tijdstip een bericht willen ontvangen tenzij je echt alleen maar bezig bent met wat je zelf wilt.