Spring naar inhoud


Andermans stopcontact gebruiken

Beste Beatrijs,

Het is mij (vrouw, 26) opgevallen dat veel vrienden die bij mij thuis langskomen ongevraagd hun mobiele telefoon-oplader in het stopcontact steken. Ik vind dit zeer onbeleefd. Niet dat men zijn/haar telefoon op wil laden, maar dat dit niet gevraagd wordt. Hoe moeilijk kan het zijn: ‘Zou ik even een stopcontact mogen gebruiken?’ Ik zou dan zeker instemmend antwoorden. In dezelfde lijn ligt het gebruik maken van mijn wifi. In plaats van te vragen: ‘Zou ik je wifi-wachtwoord mogen hebben?’ vraagt men: ‘Wat is je wifi-wachtwoord?’ alsof ze daar vanzelfsprekend recht op hebben. De mensen met wie ik mijn ergernis heb besproken zeggen dat het de normaalste zaak van de wereld is. Iemand trok zelfs mijn gastvrijheid in twijfel! Wat vindt u?

Vrijmoedig opladen

Beste Vrijmoedig opladen,

In principe hebt u gelijk, uw gasten zouden toestemming moeten vragen om hun mobieltje op te laden en wat beleefder om uw wifi-wachtwoord moeten vragen. Het is altijd onprettig als bezoekers zich vanzelfsprekend de voorzieningen toe-eigenen. Anderzijds is weigeren geen optie, omdat er altijd toestemming wordt gegeven hiervoor. Wat dat betreft lijkt het een beetje op gebruik maken van de wc bij iemand anders thuis. Daar wordt ook nooit nee tegen gezegd, en als je als bezoeker vaker over de vloer komt, weet je waar de wc is en ga je er gewoon heen zonder het te vragen.

Meeliften op de wifi en je telefoontje kunnen opladen in andermans huis is zo’n vanzelfsprekendheid geworden dat het niet meer in iemands hoofd opkomt om het als een gunst te beschouwen. Men beschouwt het als een recht. Ik vrees dat u zich daarbij zult moeten neerleggen, want er is geen beginnen aan om iedereen die bij u over de vloer komt op dit gebied te heropvoeden: ‘Ja, natuurlijk mag je je mobieltje opladen, maar wel eerst netjes vragen!’

Artikelen in Telefoon, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Mario schrijft

    Naar mijn mening heeft U het recht dit soort mensen op hun onbeleefdheid te wijzen, op een vriendelijke manier. Zomaar gebruik maken van de faciliteiten bij mensen waar je op bezoek gaat is “not done”, en is zeer onbeleefd. Hun onbeleefdheid hoeven ze niet naar U als gastvrouw te transfereren onder de noemer “gastvrijheid”. Trouwens is het niet enkel onbeleefd om naar Uw Wifi wachtwoord te vragen, het is naar mijn mening beledigend. Wie heeft Wifi nodig tijdens een bezoek? Als gastvrouw zorgt U ervoor dat mensen zich welkom voelen, wat niet wil zeggen dat men dit gedrag moet tolereren, integendeel. Waar eindigt dit uiteindelijk? Op bezoek hou je die dingen uit het zicht, en is het een kleine moeite de batterij te laden vóór het vertrek.

  2. Tess schrijft

    Het gaat over een jonge vrouw (26!) die vrienden op bezoek krijgt. Onbegrijpelijk dat je je dan druk maakt over zulke onbenulligheden. Het gaat niet over een formele, verre relatie, maar over vrienden! Jongeren onder elkaar.
    Mario begint hierboven over ‘beledigen’ van de ‘gastvrouw’ door van haar ‘faciliteiten’ gebruik te maken. Gelukkig hoef ik bij mijn vrienden (en zij bij mij evenmin) in zulke termen te denken en gaan wij open, ontspannen en liefdevol met elkaar om. Mij advies is: ontspan en geniet van het leven en van je vrienden



Sommige HTML is toegestaan