Spring naar inhoud


Vriendschap overnemen

Beste Beatrijs,

Kan ik een vriendschap  overnemen? Mijn vrouw wil de vriendschap met een vriendin die zij ongeveer vijftien jaar kent niet meer verder onderhouden. Ikzelf (man, veertiger) ken haar pas een jaar of vijf, maar ik waardeer haar zeer en zou graag de vriendschap met haar willen voortzetten. De vriendin heeft ons beiden uitgenodigd voor haar verjaardag, een kroonjaar. Mijn vrouw heeft geen zin om erheen te gaan, maar ik wel. Kan ik er alleen heen gaan? Wat moet ik zeggen tegen die vriendin, als ze naar mijn vrouw vraagt?

In plaats van mijn vrouw

Beste In plaats van mijn vrouw,

Het lijkt nogal moeizaam om deze vriendschap in uw eentje voort te zetten. Bij een vriendschap hoort regelmatig contact, bij elkaar over de vloer komen, op de hoogte zijn van elkaars wederwaardigheden. Als uw vrouw daar geen behoefte meer aan heeft, wordt het lastig voor u om het contact op eigen houtje voort te zetten, vooral omdat het om te beginnen háár contact was. Hoe stelt u zich dat voor? Vriendin kan niet meer bij u thuis uitgenodigd worden, dus moet u altijd bij haar langs. Vriendin en u gaan samen een hapje eten buiten de deur of een bioscoopje pikken, maar uw vrouw doet nooit eens mee. Dat valt niet vol te houden op den duur.

U kunt natuurlijk best alleen naar dat feestje gaan zonder uw vrouw. Dan zegt u dat ze niet lekker was of wat anders te doen had. Dat ene feestje is het punt niet. Wat u betreft is er geen verkoeling in de vriendschappelijke gevoelens ontstaan, dus u hoeft de vriendin niet uit uw leven te schrappen. Maar gezien het gebrek aan enthousiasme van uw vrouw voor haar vroegere vriendin, zal er voor haar niet meer dan een marginaal plaatsje in uw sociale agenda beschikbaar zijn.

Artikelen in Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan