Spring naar inhoud


Verplicht goed doel op verjaardag

Beste Beatrijs,

Vorige week waren wij op verjaardagsvisite bij mijn zwager. Aan het begin van de avond werd hij opgebeld door zijn kleindochter en na het gesprek riep hij de kamer in: ‘Willen jullie Marieke sponsoren voor een aids-actie?’ Niemand reageerde. Later op de avond ging mijn zwager met papier en potlood in de hand (ik dacht dat hij drankjes ging opnemen) een voor een de gasten langs en zei: ‘Wat geef jij voor Marieke?’ Ik zag sommigen even moeilijk kijken, maar toch greep iedereen naar z’n portemonnee. Deze manier van geld ophalen stond me zo tegen, dat ik toen het mijn beurt was, zei: ‘Ik maar even niet’. Hij bleef voor me staan en zei hardop, zodat iedereen het kon horen: ‘Wat? Geef jij niets voor je achternichtje, wat lullig zeg!’ Ik was sprakeloos, zo niet de dame die naast mij zat, een vriendin van mijn zuster, die direct vinnig zei: ‘Dat mag jij helemaal niet zeggen, je moet de mensen wel vrij laten!’

Zo is het natuurlijk, het gaat me uiteraard ook niet om die een of twee euro. En als het kind er zelf had gestaan was het nog anders geweest, maar als we allemaal op verjaardagen op zo’n agressieve manier gaan collecteren voor onze kleinkinderen, dan is het eind zoek. Ben ik kinderachtig of misschien zelfs lullig of is het gewoon onfatsoenlijk om je gasten zo onder druk te zetten?

Hier met de poen!

Beste Hier met,

U hebt zonder meer gelijk en het was dapper van u om en plein public te weigeren om mee te doen. Mensen horen hun familie en vrienden geen geld afhandig te maken, ook niet uit naam van een (klein)kind. Niet voor eigen gewin en ook niet voor liefdadigheidsdoeleinden. Niet in persoonlijke contacten en ook niet op grotere (feestelijke) bijeenkomsten. Het uitmelken van familie, vrienden en buren is voorbehouden aan jonge kinderen zelf die meedoen aan de kinderpostzegelactie of die door hun sport- of hobbyclub erop uitgestuurd worden om lootjes te verkopen.

Het staat iedereen vrij zijn eigen goede doelen te kiezen om financieel te ondersteunen. Wie z’n vrienden en familie onder druk zet om geld op te hengelen, begeeft zich op het terrein van de afpersing.

Artikelen in Schoonfamilie, Verjaardag.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan