Spring naar inhoud


Vriendin als goed doel

Beste Beatrijs,

Ik ben een weduwe van 60-plus. Behalve dat ik mijn lieve man mis heb ik alles wat mijn hartje begeert: een eigen huis, een aardig spaarcentje en maandelijks een goed inkomen. Ik heb geen kinderen. Nu heb ik een vriendin die al jaren leeft op een minimuminkomen. Ik zou haar graag een paar duizend euro schenken. Dan heeft zij het eens wat breder. Ik zit te dubben hoe ik dit aan moet pakken. Ik weet niet hoe dit onze relatie zal beïnvloeden. Ik zou het ook lastig vinden als iemand mij ineens een som geld toeschuift. Hebt u misschien een idee hoe ik het beste te werk kan gaan?

Ik gun haar mijn geld

Beste Ik gun haar mijn geld,

Eenzijdige dankbaarheid is geen fijn gevoel in de vriendschap.

Heel aardig van u en ik twijfel niet aan uw motieven, maar een geldschenking raad ik u af. Zo’n actie vertroebelt de vriendschap, doordat uw kracht en haar zwakte worden geëxposeerd. Als uw vriendin de schenking aanneemt, zal zij het onprettige gevoel krijgen bij u in de schuld te staan. Eenzijdige dankbaarheid zonder mogelijkheid om iets vergelijkbaars terug te geven is geen fijn gevoel in een vriendschap. Als zij de schenking weigert (bijvoorbeeld omdat ze absoluut niet bij u in de schuld wil komen te staan), zult u zich op uw beurt onprettig en misschien lichtelijk gepikeerd voelen.

Mogelijk accepteert uw vriendin uw geld in eerste instantie met oprechte dankbaarheid. Toch kan uw altruïstische geste op langere termijn de vriendschap ontwrichten. Misschien hebt u stilletjes kritiek op hoe zij ‘uw geld’ gaat spenderen en voelt zij zich verplicht om verantwoording af te leggen. Misschien hebt u eens een aanvaring over iets anders en wordt ineens dat geld een steen des aanstoots. Het is gevaarlijk om een flinke som van een paar duizend euro zomaar weg te geven aan een vriend(in). De verhouding raakt uit balans.

Als u iets wil geven, doe dat dan in natura. En bij wijze van uitzondering. U zou bijvoorbeeld eens een gezamenlijk vakantiereisje kunnen voorstellen, waarbij u alles betaalt omdat u daar zin in hebt. Of als haar wasmachine of ijskast het begeeft, zegt u: ‘Weet je wat, ik koop een nieuwe voor je.’ Ook gewoon omdat u er zin in hebt. Een andere mogelijkheid is om haar af en toe mee uit te nemen naar restaurant, theater of concert, waarbij u zegt: ‘Ik tracteer, ik vind het leuk om dit samen met jou te doen, laat mij alsjeblieft betalen’. Giften in natura en uitstapjes waar beiden plezier aan beleven zijn makkelijker weg te geven en gracieus te aanvaarden dan baar geld dat de ontvanger in een ondergeschikte positie manoeuvreert.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan