Spring naar inhoud


Jaloerse vriendin

Beste Beatrijs,

Een vriendin van mij reageert op alles wat ik laat zien of vertel (nieuwe auto, nieuw schilderij, leuke vakantie) met geklaag. Een spontaan: ‘wat leuk voor jullie!’ horen mijn man en ik zelden. Meestal wordt er nogal zuur gereageerd en vervolgens opgesomd wat zij zich allemaal niet kunnen permitteren. Zij hebben bewust gekozen voor een groot gezin, terwijl mijn man en ik ongewild slechts een kind hebben. Ik heb al eens voorzichtig opgemerkt dat geluk niets met materiële zaken te maken hoeft te hebben en dat de keerzijde van een groot gezin nu eenmaal is, dat je het financieel wat rustiger aan moet doen. Helaas helpt dit niets. Ik merk dat ik niets leuks meer durf te laten zien of te vertellen. Wat raadt u mij? Eens flink mijn mond open doen in de hoop het uit te kunnen praten, of de vriendschap maar stilletjes laten verwateren? We zijn al tien jaar bevriend en ik ben verder erg op haar gesteld. Ik heb overwogen om alle leuke verhalen zoveel mogelijk achterwege te laten, maar het lijkt me toch dat je binnen een vriendschap gewoon jezelf moet kunnen zijn?

Mijn vriendin is jaloers

Beste Mijn vriendin is jaloers,

Een groot verschil in financiële armslag geeft licht aanleiding tot wrijving tussen vrienden. Vermijding van het onderwerp ‘geld’ is dan een goede methode om elkaars gevoeligheden te ontzien. Als rijkere van de twee stellen hebt u de eerste verantwoordelijkheid hiervoor. U hebt een nieuwe auto gekocht of een nieuw bankstel? Zwijg erover! Materiële aanschaffen vormen sowieso een weinig inspirerend thema. Wat moet de ander erover zeggen behalve: ‘Leuk hoor, mooi hoor’? U kunt best zonder die bevestiging van uw goede smaak. Hetzelfde geldt voor vakanties. Andermans vakantieplannen en -verhalen behoren ook zonder financiële ongelijkheid al tot de minder boeiende gespreksonderwerpen. Dus begin er niet over en als uw vriendin vraagt waar de reis dit jaar naar toe gaat, houdt u het vaag: ‘Weten we nog niet precies, misschien een weekje in de Achterhoek.’ Voordeel is dat de vriendin dan eindelijk met trots naar voren kan brengen dat zij gaan kamperen in Frankrijk, waarna u het gesprek pijlsnel in een interessantere richting kunt sturen: de ecologische voetafdruk bijvoorbeeld of de capriolen van Wilders. Alles is goed, zolang het maar niet met geld te maken heeft.

Als deze vermijdingsstrategie niets uithaalt en uw vriendin onverminderd doorgaat met klagen over geldgebrek, dan lijkt verwatering van de vriendschap onafwendbaar. Het heeft in ieder geval geen zin om haar vergelijkingsdrift ter discussie te stellen in de hoop dat zij haar immateriële zegeningen gaat tellen. Als u kritiek geeft op haar vertoon van zieligheid, zal ze alleen maar meer medelijden met zichzelf krijgen. Dat zal zij u kwalijk nemen en dan bent u pas echt de kwaaie pier.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. mads schrijft

    Beatrijs heeft groot gelijk. begin dan ook niet steeds over je nieuwe spullen! er zijn toch wel andere gespreksonderwerpen? praat dus over wat anders of toon eens wat begrip voor haar moeilijkheden. ik spreek zelf vanuit de andere kant. een redelijk goede vriendin van mij zit er zeer warmpjes bij (dankzij haar ouders) maar vertelt ook graag over haar bezittingen of in mijn ogen overdreven luxe aanschaffen. ze weet van gekkigheid gewoon niet wat ze met haar geld aanmoet. ik zit in de WW (zeer weinig) en kan maar geen werk vinden dankzij die klote recessie. ik heb het financieel enorm zwaar en vind die opschepverhalen over haar tomtom, i-phone, huurauto of designmeubelen ook niet leuk en zelfs zuur. zelf moet ik al besparen op de boodschappen en mijn meubels komen van de kringloopwinkel of zijn afdankers. praat dan over wat anders, om die verschillen iemand niet zo in te wrijven. of toon misschien eens wat begrip.

  2. tod schrijft

    ja ik kan het bovenstaande wel begrijpen. niet iedereen heeft het even goed of slecht maar je kunt je als vriendin wel inleven in dat een ander het minder heeft getroffen. dus hoef je ook niet de nadruk te leggen op je bezittingen, iets wat natuurlijk ook niet echt belangrijk is.

  3. ffsfsf schrijft

    Heb het zelf niet breed, alleen met twee kinderen en nergens werk te krijgen wat te combineren valt. Prima, want ik ben nog steeds gelukkig en mijn huisje ziet er nog steeds tiptop uit met wat creativiteit. Mijn vriendinnen gun ik alle rijkdom van de wereld, zelfs als het door pa en ma komt, who cares? Ik heb rijke vrienden gehad die zelfs toegaven jaloers op mij te zijn. Omdat ik blij was. Blijdschap zit in je hart en niet in je beurs. Laat haar genieten van de spullen. Ze geniet toch ook van de gezelschap van haar arme vriending terwijl die amper wat leuks met haar kan doen?Sommige HTML is toegestaan