Spring naar inhoud


Onder de plak bij vriendin

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van 25 en heb een kennis die zich mijn beste vriendin noemt. Ze is best aardig, maar ook een vreselijk opdringerig persoon met een flink bord voor haar hoofd. Ze wil steeds afspreken om iets te ondernemen. Ze belt mij iedere dag en bestookt me met sms’jes. Andere vriendinnen van mij ziet ze als een bedreiging. Ze vertelt overdreven verhalen over hen die niet kloppen. Ook leent ze geregeld mijn auto. Ik ben erg slecht in nee zeggen. Ze draagt niet bij in onderhoudskosten maar benzine betaalt ze soms wel. Ik verzin soms zelfs smoesjes, zodat ze de auto niet hoeft te lenen. Ik weet niet goed hoe ik met haar om moet gaan, ze huilt al bij de minste kritiek van mijn kant.

Overheerst door vriendin

Beste Overheerst door vriendin,

U bent slecht in nee zeggen. Dan wordt het hoog tijd dat u dit leert, anders gaat u een heel moeilijk leven tegemoet. Begin met oefenen op deze vriendin. Voer een strikt ontmoedigingsbeleid, want u zit volledig bij haar onder de plak. Zeg de komende weken ‘nee’ tegen alles wat zij vraagt of voorstelt. Als ze langs wil komen, afspraken wil maken of uw auto wil meenemen, zegt u: ‘Nee, dat komt nu niet goed uit’, ‘Nee, daar heb ik geen tijd voor’, ‘Nee, ik heb andere dingen te doen’, ‘Nee, ik heb de auto zelf nodig.’

Haar telefoontjes neemt u niet op. Haar sms’jes beantwoordt u niet. Na enige tijd zal het besef tot haar door druppelen dat u niet meer zo geïnteresseerd bent. Wanneer ze u alsnog in een hoek dringt en vraagt waarom u haar ontloopt, zegt u dat ‘u gestrest raakt van deze vriendschap en dat u het niet meer kunt opbrengen.’ Gaat ze door met waarom-vragen, zegt u dat u de stress nu al weer voelt opkomen en gaat u er snel van door.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan