Spring naar inhoud


Een vriendin loslaten

Beste Beatrijs,

Een vriendin mailde mij enige tijd geleden dat ze geen contact meer met mij wil, omdat ik haar gekwetst zou hebben. Ik was me van geen kwaad bewust en vond haar beschuldiging totaal onterecht. Ik heb niet geantwoord op haar mailtje. Toen ik jaren geleden eens een conflict met haar wilde uitpraten, werd dat knallende ruzie zonder dat er iets verbeterde in onze omgang. Sindsdien zag ik er geen heil meer in om te reageren op haar vele verwijten. Ik liet het maar langs me afglijden steeds, maar achteraf gezien liet ik haar voortdurend over mijn grenzen gaan. Met dat laatste mailtje van haar was voor mij de grens bereikt. Ik heb geen contact meer met haar gezocht en zij dus ook niet met mij. Einde vriendschap, probleem opgelost, zou je zeggen. Toch zit ik er nog ontzettend mee in mijn maag. Ik vind het zo’n naar einde aan een vriendschap die toch ook mooie kanten had. Ik begrijp niet waarom ik het zo moeilijk vind om haar los te laten, want het is me zonneklaar dat we beter af zijn zonder elkaar. Hoe kom ik van dat rotgevoel af?

Verzuurde vriendschap

Beste Verzuurde vriendschap,

U hebt de pest in, omdat u jarenlang tijd en energie in deze vriendschap hebt gestoken, terwijl u er weinig voor terug kreeg en zelfs werd afgekat. U was degene die gaf, uw vriendin was meer van het nemen. Dat is op zichzelf al vervelend, maar er komt nog bij dat zíj een eind heeft gemaakt aan de vriendschap. Dat is dubbel onrecht! Eigenlijk had u degene moeten zijn die haar dumpte en niet andersom. Nu lijkt het net alsof u de kwaaie pier was in deze vriendschap. Het feit dat zij u beschuldigde van kwade trouw en dat zij u aan de kant heeft gezet maakt de situatie extra vernederend voor u.

U vraagt zich af hoe u van dat rotgevoel kunt afkomen. U schrijft zelf al: ‘Het is me zonneklaar dat we beter af zijn zonder elkaar.’ Houd vast aan dat gevoel! De schuldvraag doet niet meer ter zake, net zo min als uw voorstelbare behoefte om een en ander recht te zetten en uw gelijk te halen. Deze vriendschap was niet meer te redden. U hebt jarenlang met haar vervelende kanten getobd, verheug u dat u deze last niet meer hoeft voort te slepen. Zo aantrekkelijk is die Sisyphus-rol nu ook weer niet. Er zijn genoeg andere mensen om het leuk mee te hebben. U raakt vanzelf gewend aan haar afwezigheid en over een tijdje is ze niet belangrijk genoeg meer om in uw hoofd rond te spoken.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan