Spring naar inhoud


Vriendin laat niets meer van zich horen

Beste Beatrijs,

Het is mij twee keer overkomen dat iemand die ik (vrouw van 30) echt als een goede vriendin beschouwde ineens niets meer liet horen. Met de ene vriendin verloor ik het contact, toen ik na ons afstuderen snel een goede baan vond, terwijl zij nog lang van uitzendbaantje naar uitzendbaantje ploeterde. Waarom die ander zich van mij afkeerde weet ik niet. Het doet mij wel verdriet. Hoe ga ik met zo’n situatie om? Mag je dan rechtstreeks vragen wat er aan de hand is of is dat te pijnlijk en kun je beter zwijgen? Hoe kun je trouwens jaloezie vermijden bij vrienden?

Verloren vriendschap

Beste Verloren,

Als een vriend of vriendin niet meer reageert of nooit meer een initiatief onderneemt, kunt u natuurlijk vragen wat er aan de hand is: ‘Is er iets gebeurd tussen ons?’ ‘Ben je soms boos ergens over?’ ‘Heb ik iets verkeerd gedaan?’ Dan krijgt u wel antwoord. Als iemand ontkent dat er iets mis is en vervolgens toch doorgaat met afwijzen/ niet reageren/ nooit meer opbellen, dan is er wel degelijk iets aan de hand, maar heeft betrokkene geen zin om erover te spreken. Afgunst als onderliggende verklaring ligt dan heel erg voor de hand, want afgunst is geen gevoel dat mensen graag aan elkaar toegeven.

U vraagt: hoe kan ik jaloezie vermijden bij vrienden? Dat kan niet. Althans wanneer we het hebben over jaloezie in de betekenis van afgunst. (Vaak wordt jaloezie gereserveerd voor overspelsituaties en driehoeksverhoudingen en daar gaat het hier niet over.) Afgunst is een gevoel dat iemand zelf creëert in zijn of haar eigen hoofd. Degene die ergens om wordt benijd kan daar niets aan doen. Denk aan het winnen van de hoodprijs in de loterij. De winnaar zal onvermijdelijk te maken krijgen met afgunstige vrienden en familieleden. De enige manier waarop de winnaar dat had kunnen vermijden, zou zijn geweest door niet mee te spelen in de loterij – dan kun je immers ook niet winnen. Op dezelfde manier valt het u niet kwalijk te nemen dat u snel na uw studie een baan vond, en zij niet. De afgunst van die eerste vriendin is haar probleem, niet het uwe.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan