Spring naar inhoud


Vriend doet belijdenis

Beste Beatrijs,

Ik ontving van een goede vriend het verzoek om aanwezig te zijn bij zijn belijdenis. De uitnodiging liet duidelijk blijken dat hij ontzettend graag wil dat de genodigden ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Het is voor hem een belangrijke gebeurtenis. Ik ben een man zonder enige affiniteit met religie of godsdienstige rituelen en ik voel er niet veel voor om mijn vrije Pinkstermorgen te moeten doorbrengen in een kerk. ’s Middags volgt er dan nog een borrel. Kan ik de uitnodiging afslaan en een felicitatiekaart sturen? Zal ik hem ’s middags even bellen? Of vereist de etiquette dat ik toch naar de kerk ga?

Onwillige kerkganger

Beste Onwillig,

Zet u over uw tegenzin heen. Uw vriend bereikt een mijlpaal in zijn leven. Of u zelf wel of niet religieus bent doet niet ter zake. Stel dat u om wat voor reden dan ook tegen het instituut huwelijk gekant bent. Zou dat dan betekenen dat u nooit een uitnodiging voor een bruiloft aanneemt? Of stel dat u de pest hebt aan ziekenhuizen. Zou dat dan betekenen dat u nooit een zieke vriend in het ziekenhuis gaat opzoeken? Vriendschap houdt in dat je je vrienden terzijde staat in de pieken, dalen en draaikolken van het leven. In dit geval wordt van u niet meer gevraagd dan een uurtje of anderhalf in de kerk zitten – bezie het desnoods met een antropologische blik – en daarna (beloning!) een feestje. Dat kan toch niet zo’n zware opgave zijn?

Artikelen in Kerk, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Alie schrijft

    Hoe goed ben je vrienden als je dit niet eens een paar uur van je tijd te besteden aan iets wat die persoon belangrijk vindt. De vriend nodigt u uit omdat hij het graag wil delen, als goede vriend wil je daar, volgens mij, ook gewoon bij zijn.

  2. Suzanne schrijft

    Ik ben geruime tijd geleden gestopt met telkens weer in de kerk zitten omdat familie of vrienden religieus zijn of zeggen religieus te zijn. Ik heb veel neefjes en nichtjes en had geen zin meer telkens weer in de kerk te zitten voor een doop of een eerste communie. Nooit een negatieve reactie op gehad van vrienden of familie, het is heel goed mogelijk belangstelling te tonen zonder daadwerkelijk de mis uit te zitten.Sommige HTML is toegestaan