Spring naar inhoud


Vriend niet welkom

Beste Beatrijs,

Vorig jaar heb ik een goed bevriend stel behoorlijk uit de brand heb geholpen. Ze zochten woonruimte en toevallig ging ik voor een half jaar naar het buitenland. Ik heb hen toen gratis in mijn huis laten wonen. Daar legde ik zo’n 600 euro per maand op toe, maar daar heb ik nooit moeilijk over gedaan. Het huis stond anders toch leeg. Nu gaan ze trouwen en ben ik uitgenodigd voor de bruiloft, maar mijn vriend (met wie het al twee jaar dik aan is) niet. Ze hebben niet zoveel met hem en ze willen de kosten van de bruiloft drukken. Zij zijn zeker niet arm, ze hebben beiden een goede baan.

Ik voel me behoorlijk gepikeerd door deze goede vrienden. Vorig jaar zijn we om het huisleenaanbod te beklinken met ons viertjes uit eten zijn geweest (wij pakten de rekening) en zij zeiden dat het gezellig was en dat was het ook. Wat staat me te doen?

Mijn vriend is niet welkom

Beste Mijn vriend is niet welkom,

Dit is een heel onaardige, om niet te zeggen benepen opstelling van uw vrienden. Partners van goede vrienden horen hoe dan ook welkom te zijn op een bruiloft en in uw situatie al helemaal, omdat u hen te hulp geschoten bent en omdat uw vriend geen onbekende voor hen is. Er staan u twee reacties ter beschikking: 1: U zegt beleefd af voor de bruiloft door middel van een kaartje of e-mail, waarin u zonder nadere uitleg koeltjes meedeelt dat u helaas niet kunt komen.

2: U belt hen op, u kondigt aan dat u niet zult komen en u legt uit waarom niet. U zegt dan dat u onaangenaam verrast was door deze enkele uitnodiging, dat u het niet leuk vindt dat uw vriend is buitengesloten gezien de moeite die u voor hen gedaan hebt, en u zegt eerlijk dat u zich tekort gedaan voelt.

Bij het eerste scenario wordt de vriendschap min of meer geruisloos verbroken. Volgt u pad 2, dan geeft u dit stel de kans om hun misstap onder ogen te zien, as over hun hoofd te strooien en uw vriend onder duizend excuses alsnog welkom te heten. Afhankelijk van hoe oprecht u de reactie van uw vrienden inschat, kunt u vervolgens besluiten om er zand overheen te gooien en de vriendschap te behouden. Volharden zij in hun weigering om uw vriend en u als een sociale eenheid te beschouwen, dan houdt u vast aan uw voornemen om niet naar het huwelijk te komen en is de vriendschap definitief voorbij.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. neeltjejans schrijft

    Als je oplossing 2 niet kiest, krijg je later spijt. Je moet het echt uitleggen. Ik zou niet gaan, overigens. Niets zeggen over de huishuur (geen geldbedragen noemen) en het zo dood laten bloeden. Vrienden zijn het echt niet!

  2. Tom schrijft

    Dit zijn geen vrienden, maar uitvreters! U had namelijk al eerder een brief naar Beatrijs kunnen sturen: zij kunnen uw huis een half jaar kosteloos gebruiken, u houdt hen daar bij voor 3600 euro vrij, en tijdens het etentje om de woningruil te vieren laten ze ú rustig de rekening oppakken? Ze hadden op z’n minst u beiden een diner kunnen aanbieden in een zeer goed restaurant, als dank!
    En dan nu deze miezerige uitnodiging voor één persoon…duidelijk is er voor hen alleen van ‘vriendschap’ sprake wanneer er iets te halen valt. Dumpen dus!Sommige HTML is toegestaan