Spring naar inhoud


Partners niet welkom

Beste Beatrijs,

Binnenkort gaan mijn vriend en ik trouwen. Voordat het officiële deel van de dag begint, willen we informeel lunchen in kleine kring: met onze ouders, broers en zussen, getuigen en de ceremoniemeester. Beide ouderparen zijn gescheiden toen mijn vriend en ik al niet meer thuis woonden. Op dit moment hebben drie van hen een partner. Wij zien deze partners niet als stiefouders en we kunnen niet met allemaal even goed opschieten. We stellen het ook niet altijd op prijs dat ze overal bij zijn, maar we hebben dat nooit gezegd. Vanzelfsprekend zijn ze de hele dag welkom als gast, maar we willen hen liever niet voor de lunch uitnodigen. Toen we dit met onze ouders aan de orde stelden, reageerden zij erg afwijzend. Mogen wij als bruidspaar onze trouwdag naar onze eigen wensen inrichten, ongeacht wat onze ouders vinden, of moeten wij accepteren dat de partners van onze ouders overal bij zijn?

’t Is onze dag!

Beste ’t Is onze dag,

Er is geen goede manier waarop u als bruidspaar de partners van de ouders kunt uitsluiten bij de familielunch die u van plan bent. Ik begrijp dat u en uw aanstaande man deze drie nieuwe partners als een soort indringers ervaren (u hebt zelf geen noemenswaardige relatie met hen), maar een partner is een partner.

Stel bijvoorbeeld dat u of uw aanstaande een broer had, en die broer woonde samen met een vervelende vriendin. U zou het dan niet kunnen maken om de broer wel uit te nodigen en tegen zijn vriendin te zeggen dat die pas een paar uur later welkom is. Dat zou een affront zijn. Met uw gescheiden ouders ligt het precies zo. Drie van hen hebben op dit moment een partner met wie ze een in hun ogen betekenisvolle liefdesrelatie hebben. Of u persoonlijk als bruidspaar wel of geen boodschap hebt aan die nieuwe partners doet er niet toe. Ze horen bij uw ouders, dus u hoort hen welkom te heten aan uw dis. Zoals ze ook in de huiskamer zitten, wanneer u een van uw ouders thuis bezoekt.

Als ze er niet bij mogen zijn, lijkt het bovendien alsof de gescheiden ouders op hun exen worden teruggeworpen. Vanuit uw perspectief als ‘kind van’ is dat misschien wenselijk, maar dit tafereeltje komt niet overeen met de werkelijkheid. In feite zijn allebei de ouderparen gescheiden en hebben drie van hen nieuwe partners gevonden. Dat moet u slikken – zo ziet uw familieconstellatie er nu eenmaal uit. Wat het voor u makkelijker kan maken om u open te stellen is dat het woord ‘stiefouder’ helemaal niet aan de orde is in deze familie die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden – het gaat slechts om ‘de nieuwe partners van uw ouders’.

Artikelen in Bruiloft, Stieffamilie.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Els schrijft

  Gefeliciteerd met jullie bruiloft alvast!

  Ben het eens met Beatrijs. Het ‘voordeel’ wat het jullie als bruidspaar oplevert om deze mensen niet uit te nodigen, weegt vast niet op tegen de onrust die dit veroorzaakt.
  Het is maar een lunch, even tanden op elkaar en laat het feit dat er drie mensen zijn uitgenodigd die je er liever niet bij had je dag van je leven niet verpesten!
  Wie weet kunnen jullie creatief zijn met tafelschikking?

  Succes!Sommige HTML is toegestaan