Spring naar inhoud


Tandarts spreekt andere taal

Beste Beatrijs,

Deze zomer ben ik verhuisd en voor mijn tandheelkundige zorg in een praktijk terechtgekomen met een allochtone tandarts en een eveneens allochtone assistente. Ik heb twee redelijk intensieve behandelingen achter de rug en die zijn vaktechnisch gezien prima verlopen. Ze spreken allebei uitstekend Nederlands. Maar wat mij stoorde was dat de tandarts tijdens de behandeling Turks met haar assistente sprak (hun beider moedertaal). Ik vind dit onprettig en ook een beetje onbeleefd. Moet ik dit voor lief nemen of er de volgende keer toch wat van zeggen?

No comprendo

Beste No comprendo,

Ik raad u zeker aan om dit punt ter sprake te brengen met uw tandarts. In een zakelijke omgeving met cliënten of patiënten horen zorgverleners de voertaal te spreken. Wanneer ze zich over het hoofd van de patiënt heen in een andere taal met elkaar onderhouden, wordt de patiënt extra in de rol van onmondig object geduwd. Zeg tegen uw tandarts dat u erg tevreden bent over de behandeling en vraag vervolgens vriendelijk of zij de conversatie met haar assistente rondom uw behandeling in het Nederlands kan voeren, omdat u zich buitengesloten voelde.

Artikelen in Taalgebruik, Zakelijke relaties.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan