Spring naar inhoud


Tandarts kletst tijdens operatie

Beste Beatrijs,

Enige tijd geleden moest ik een zware ingreep bij de tandarts ondergaan.

Mijn kaak werd verdoofd, er werd een soort operatielap over mijn gezicht gedrapeerd die de mond vrijliet en het werk ving aan. Gedurende de werkzaamheden zongen tandarts en assistente met de radio mee, praatten ze over de arbeidsvoorwaarden en bespraken ze allerlei privé wederwaardigheden. Nu leidt een dergelijk gesprek natuurlijk af van het gepriegel in je mond, maar tegelijkertijd word je ook enigszins bezorgd: let men nog wel op wat men aan het doen is? Daarnaast is het vreemd om onvrijwillig toehoorder te zijn bij een gesprek dat jou verder niets aangaat. Ik ging me op een gegeven moment zelfs afvragen of ik als luisterend en denkend persoon nog wel aanwezig was in de behandelkamer of alleen maar als lichaam. Is dit correct gedrag of behoren tandarts en assistente hun werk zwijgend uit te voeren?

Meeluisterende patiënt

Beste Meeluisterend,

Ook al heeft een weerloze patiënt met opengesperde mond wel iets weg van een auto met open motorkap, de reparateurs moeten zich blijven realiseren dat er een mens onder het operatiedoekje ligt en geen motorblok. Monteurs in een garage kunnen onder het werk kletsen of meezingen met de arbeidsvitaminen, maar in de gezondheidszorg is dat ongepast, omdat de toch al machteloze patiënt dan nog verder gereduceerd wordt tot een object om aan te sleutelen. Elke ingreep aan het menselijk lichaam, hoe routinematig ook, is gebaat bij concentratie op de taak zelf. Een medische behandeling is geen verjaardagsfeestje. Niet voor degene die de behandeling ondergaat, maar ook niet voor degenen die hem uitvoeren. Wie met elkaar wil bijpraten, moet wachten tot de koffiepauze of de lunch.

Als u qua gebit wel tevreden bent over de kwaliteit van uw tandarts, zou u dit eens met hem aan de orde moeten stellen. Op een rustige manier. Leg hem uit dat u het niet prettig vindt om op zo’n achteloze manier te worden bejegend. Wie weet gaat hij erover nadenken.

Artikelen in Zakelijke relaties.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan