Spring naar inhoud


Kinderen niet welkom

Beste Beatrijs,

Wij ontvingen een hippe uitnodiging van goede vrienden voor hun huwelijksvoltrekking inclusief diner en feest. We wilden onze drie schattige kinderen (7, 6 en 4 jaar) meenemen naar de ceremonie overdag, waarna de oppas hen zou ophalen. Dat leek ons een mooie tussenoplossing. Wij zijn namelijk geen ouders die bij voorbaat staan te juichen als we een hele dag ‘verlost zijn van onze eigen kinderen’.

Nu heeft het aanstaande bruidspaar expliciet laten weten dat kinderen niet welkom zijn. Hier zullen ze legio praktische en emotionele argumenten voor hebben, maar wij ervaren het als onhartelijk en als een krampachtige poging om de dag gezellig te laten verlopen. Wat is gepast en hoe moeten wij hiermee omgaan?

Kinderen niet welkom

Beste Kinderen niet welkom,

Het bruidspaar beslist over het soort dag en het soort gasten. Het is niet anders. Ik ben het met u eens dat leuke huwelijksfeesten alle generaties verwelkomen en dat het minder leuk (misschien zelfs wel onaardig) is om kinderen uit te sluiten, maar trouwenden mogen hun huwelijksdag naar eigen inzicht organiseren en u hebt hier als genodigde geen invloed op. Wie weet is de ruimte te klein en vrezen ze dat het een zooitje wordt, als iedereen z’n nageslacht meebrengt. Hoe dan ook, het is hun feest en niet het uwe en ze willen er geen kinderen bij. U hebt de keus: ernaartoe gaan zonder kinderen of thuisblijven. Een compromis zou kunnen zijn om de ceremonie over te slaan en alleen het diner en de avondfestiviteiten mee te maken. Dan hebt u ook voor minder uren een oppas nodig.

Artikelen in Bruiloft, Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Louisa schrijft

  Onze kinderen hebben precies dezelfde leeftijd en ik kan het volkomen begrijpen dat het bruidspaar ze er niet bij wil hebben. Een ieder MOET zo’n dag kunnen indelen zoals het bruidspaar wenst.
  Het gaat om één dag een beetje bekrompen om hier zo moeilijk over te doen.
  Wij hebben ons 13-jarige samenwonen gevierd voor familie/vrienden/buren voor 18+.
  Onze kinderen waren uiteraard wel thuis want het was óók hun feest.
  Met een grote familie en 20 neefjes en nichtjes tussen de 0 en 14 jaar hebben we bewust hiervoor gekozen.
  In het beginnen was er veel commentaar maar toen het feest voorbij was vond iedereen het heerlijk dat ze eens rustig met elkaar konden praten en niet continue hoefden te kijken eten ze genoeg waar zijn ze maken ze geen ruzie?

 2. Nikki schrijft

  Voor de volledigheid: eigenlijk kan het bruidspaar niet bepalen wie de ceremonie wel of niet bijwoont…. Dat is namelijk een openbare gelegenheid in een stadhuis. Daar kan elke willekeurige voorbijganger die zin heeft in een trouwerij gewoon naar binnen lopen en in de zaal plaatsnemen. Dus als u zin heeft om de kinderen mee te nemen, dan kunt u dat gewoon doen. Helaas denk ik dat het de verstandhouding met de vrienden niet ten goede gaat komen, hoe jammer dat ook is. En om die reden is het advies van Beatrijs wellicht het enige juiste.

 3. Linda schrijft

  Lekker alleen ’s avonds gaan. Prima als zij geen kinderen bij de cereminie willen hebben, maar ik begrijp ook dat sommige mensen het overdreven vinden om hun kinderen een dag bij oppas te laten. Op deze manier is iedereen tevreden.

  Er zullen vast mensen zijn die het niet aardig vinden om maar een deel van de dag bij te wonen, maar uitnodigingen zijn geen verplichtingen. Ook de uitgenodigde moet zich er goed bij voelen en.bruiloften zijn hoe langer hoe meer rare constructies met gaten in de dag, dresscodes, cadeausuggesties enzovoort.

 4. fleur schrijft

  “Kinderen niet welkom”, weleens bij stil gestaan dat er mensen zijn die geen oppas hébben? Niet om principiele redenen, maar gewoon omdat er niemand ís?

 5. Paula schrijft

  Zo’n ceremonie is voor veel kinderen ook moeilijk.. Stilzitten, niet praten.. Ik kan me voorstellen dat het bruidspaar bij deze voor hun belangrijke gelegenheid geen zin heeft in gedonderjaag. Of gesis tussendoor als terechtwijzing van niet stilzittende, pratende of huilende kinderen. Mijn verloofde en ik gaan volgend jaar trouwen.. Onze kinderen zullen erbij zijn en zij zullen de enige zijn.

 6. Petra schrijft

  Hoewel wij duidelijk van te voren aangaven geen kinderen bij de ceremonie te willen (dit omdat we wisten dat mijn schoonzus haar kinderen niet in de hand heeft/houdt/wil houden) besloot mijn schoonzuster toch haar driejarige dochter mee te nemen.
  Gevolg; een rondrennende en gillende peuter/kleuter, een moeder die deed of haar neus bloedde (ze is nota bene juf) en een video opname waarbij er keihard door onze ja-woorden werd gegild.
  Daar was ik – zacht gezegd – niet blij mee.
  Zelf heb ik een tweeling van 7 en een kleuter van 4 en ik heb er volledig begrip voor als zij niet voor een bruiloft worden uitgenodigd. Dan ga ik alleen.

  En voor de volledigheid: schoonzus had genoeg oppas maar werd door haar 3-jarige gedwongen (lees: stampvoetende driftbuien) om haar mee te nemen ‘omdat ze nog nooit een bruid gezien had’. Fijn dus.

  Overigens presteerde deze schoonzus het ook om tijdens het kraambezoek aan onze jongste als ‘bezighoudwerkje’ voor haar zoon een sirene-bouwpakket mee te nemen. Die op een meter van de baby uitgetest werd (met voorspelbaar gevolg).
  Sommige mensen houden gewoon nergens rekening mee.

 7. Jozine schrijft

  Ook ik gaf (op subtiele wijze) aan dat onze trouwdag minder geschikt is voor kleine kinderen. Ik vind het niet eens zo erg dat ze rennen of gillen. De reden was dat ik mijn huwelijk tot in de kleine uurtjes wilde vieren met mijn vrienden. Vaak gaan mensen met kleine kinderen eerder weg en zijn ze een beetje afgeleid door hun kinderen.
  De hint op de begeleidende brief bij de uitnodiging werd goed opgenomen. Veel vrienden wilden hun kinderen sowieso al thuis laten en hadden zin in een gezellige avond met elkaar en met ons. Overigens had ik het absoluut geen probleem gevonden als iemand zijn kinderen had meegenomen. Daar ga ik me niet druk over maken op mijn eigen huwelijk en bovendien hebben de ouders zelf ‘meer kind aan ze’ dan ik.

 8. Oppas bij trouwfeest schrijft

  Ik heb zelf geen kinderen maar ben dol op mijn neefjes en nichtjes (van 0 tot 10 op dit moment). Mijn trouwdag zou zonder hen niet compleet zijn geweest en ik vond het zelf spijtig dat een van mijn schoonzussen haar kinderen thuis liet!

  Voor iedereen die trouwt een tip: zorg zelf voor een oppas! Ik had 2 leuke dames van de plaatselijke PABO geregeld die de hele dag met de kinderen hebben geknutseld. Plus een plek waar de kleinere koters konden slapen en gevoed konden worden. Op een trouwdag zijn deze kosten verwaarloosbaar en het ontlaste alle ouders enorm!



Sommige HTML is toegestaan