Spring naar inhoud


Vriend vraagt om geld voor liefdadigheidsproject

Beste Beatrijs,

Een vriend van mij heeft in Afrika een project geadopteerd. Het gaat om een schooltje dat leermiddelen en uniformpjes nodig heeft. Hij is er helemaal vol van en heeft al zijn vrienden en vriendinnen aangeschreven om zijn project financieel te ondersteunen. Liefst met een jaarlijkse donatie. Ik geloof zonder meer dat dit geld goed terecht zal komen. Mijn probleem is echter dat ik me een beetje met de rug tegen de muur voel gezet. Ik steun al zo’n twintig liefdadigheidsorganisaties en zit eigenlijk niet op de 21ste te wachten. Al peinzend kwam ik tot de conclusie dat ik zelf nooit een dergelijk beroep op mijn vrienden zou doen. Aan de andere kant is het natuurlijk een prijzenswaardig initiatief. Ik weet niet goed wat ik hiermee aan moet.

Verplicht filantroop?

Beste Verplicht,

Het eenvoudigste is om niet te reageren. Uw vriend heeft een bedelbrief rondgestuurd aan zijn kennissenkring. Dat is zijn goed recht, al zullen weinigen een uitnodiging om geld over te maken beschouwen als een teken van innige vriendschap. Maar vooruit, als aangeschrevenen gecharmeerd zijn van het project, kunnen ze het verzoek honoreren. Evenzeer is het úw goed recht om niet op de uitnodiging in te gaan. U bent zeker niet verplicht om geld te doneren. Uw vriend gaat pas over de schreef, wanneer hij mensen gaat opporren om over de brug te komen. In dat geval zegt u het zoals het is: ‘Sorry, maar ik financier al genoeg liefdadigheid, ik zit voorlopig aan mijn tax.’

Artikelen in Post, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan