Spring naar inhoud


Zus vraagt te vaak om geld

Beste Beatrijs,

Mijn zuster (weduwe, 66) doet de was voor mij (man, 70, alleenstaand). Dat waardeer ik en daar doe ik ook het nodige voor terug. Ik ben er financieel beter aan toe dan zij. Ze heeft een hoge huur. Dat breekt haar op. Door bepaalde tegenslag had ze het tijdelijk moeilijk, maar met € 1000,- zou de kar weer op de rails staan. Dat bedrag gaf ik haar als verjaardagscadeau. Toch kwam ze er nog niet helemaal mee uit en hebben we de nodige kleren voor haar gekocht op mijn kosten. Een paar laarsjes en een paar broeken plus vest. Ze verzekerde me dat dit echt het laatste was, maar vorige week vroeg ze of ik haar € 200 kon lenen voor het betalen van een verkeersboete. Als ik haar geld leen, weet ze dat ik dat niet terug zal vragen. Verder overwinter ik altijd drie maanden in Portugal en de laatste twee weken van mijn verblijf komt zij altijd over. Haar vliegticket en verblijfskosten zijn voor mijn rekening. Geen probleem, want ik vind het gezellig om aanspraak te hebben. Maar met die andere verzoeken heb ik het een beetje gehad, al kan ik het geld best missen.

Financieel garant staan

Beste Financieel garant staan,

In intieme relaties stroomt geld automatisch van de meer- naar de minvermogende.

U bent behoorlijk close met uw zuster. U en zij trekken veel samen op. Het is heel loyaal om uw zuster financiële hulp te bieden. Zelf hebt u daar ook plezier van, want ze doet de was voor u en u vindt het gezellig om haar over de vloer te hebben tijdens uw buitenlandse verblijf. Toch beoordeelt u de situatie als onevenwichtig. Enerzijds heeft geld in intieme relaties automatisch de neiging om van de meer- naar de minvermogende te stromen. Anderzijds vindt u dat uw zus te vaak een beroep op u doet. Of u vindt haar niet dankbaar genoeg. Of u vindt dat ze een onverstandig financieel beheer voert.

Om te beginnen lijkt het raadzaam om de was uit de vergelijking te halen en haar daar een vast bedrag per maand voor te betalen. Een redelijk tarief waarmee ze royaal gecompenseerd wordt. Misschien strijkt ze ook nog voor u, dan moet die tijd ook meegerekend en betaald worden. Stel zo’n regeling voor en bespreek uw grief met open vizier. Vertel uw zuster dat u weet dat ze weinig geld heeft, dat u het geen probleem vindt om bij te springen in geval van nood, dat u graag haar reis en verblijf in Portugal betaalt, maar dat er toch ook een grens zit aan uw enthousiasme om de portemonnee te trekken. Geef een voorbeeld van een verzoek dat u met tegenzin inwilligde. Vertel haar dat u zich op zo’n moment een levende pinautomaat voelt. Vraag haar of ze ideeën heeft hoe dit vervelende gevoel van u voorkomen kan worden. U kunt haar natuurlijk te verstaan geven dat ze niet te vaak om geld moet vragen, maar het werkt beter als ze zelf op het idee komt.

Als uw huis genoeg ruimte biedt, zou u in navolging van de 19de-eeuwse traditie haar trouwens ook een gratis onderkomen bij u thuis kunnen aanbieden in ruil voor huishoudelijke activiteiten. Voor haar een financieel voordeel en voor u dagelijks aanspraak.

Artikelen in Broers en zussen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Maria schrijft

  De laatste alinea hierboven bevat een advies, dat tot de mogelijkheden behoort.
  Ik vind de algehele situatie erg uit zijn voegen gegroeid, want om te beginnen is het uw zusters eigen keus om in het dure huurhuis te wonen. Huursubsidie is een recht in Nederland en verhuizen naar een goedkopere woning een mogelijkheid. Door haar steeds maar geld te geven als zij niet uitkomt, raakt haar eigen verantwoordelijkheid ondergesneeuwd en terecht bekruipt u dan het gevoel van melkkoe, omdat het te vaak gebeurt. Iemand van 66 kan wellicht nog een parttime-baan nemen om meer fin. armslag te hebben via uitzendbureau voor ouderen of huish. werk als huish. hulp aan te nemen.

 2. Johann schrijft

  Uw zus heeft een structureel probleem. “Hoge huur. Dat breekt haar op”. U bent erg aardig en gul voor uw zuster, maar niet op de goede manier als het om haar probleem gaat. Daar helpen een incidentele gift of een ticket naar Portugal niet bij. Kijk of u haar structureel kunt helpen, zoals Beatrijs een suggestie doet. Van een vakantie naar Portugal kun je de huur niet betalen. Die blijft voor haar inkomen hoog of te hoog en dus zullen er ‘bijspring-momenten’ voor u blijven, ondanks uw mooie vakanties voor haar.

 3. CH schrijft

  Voor goedkope huurwoningen kan een enorme wachtlijst zijn en niet op elke woning krijg je huurtoeslag. Stel aan uw zus voor om een vaste bijdrage te doen voor haar huur. Dit in ruil voor de huishoudelijke klussen die zij voor u doet. Dat voelt een stuk rechtvaardiger en daarmee zou een groot deel van haar probleem opgelost moeten zijn. Dat betekent wel dat daarmee de deal rond is. Luxe en verwennerij (vakanties, kleren) zijn er niet bij in begrepen. Als u vanuit de gulheid van uw hart iets extra’s wil doen, dan doet u dat. Maar uw zus moet weten dat dit geen vanzelfsprekendheid (meer) is.Sommige HTML is toegestaan