Spring naar inhoud


Hoe kom je aan dat geld?

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw (jonge dertiger) met een fijn huis en een mooie auto. Beide zijn veel duurder dan wat mijn leeftijdgenoten zich kunnen veroorloven. En dus (heel Hollands) krijg ik vaak de vraag toegeworpen: ‘Waar doe je het van?’ Als zelfstandige heb ik een redelijk maar zeker geen topinkomen. Ik heb veel gespaard en door omstandigheden een flinke financiële buffer kunnen opbouwen. Ik wil me niet telkens excuseren voor de dingen die ik heb, maar doe het wel elke keer weer. Het is zelfs zo erg dat ik me haast schaam voor wat ik bezit. Hoe kan ik me te weer stellen tegen zo’n botte vraag?

Waar doet ze het van?

Beste Waar doet ze het van?

Irritante, nieuwsgierige vragen wimpelt men het beste af een glimlach en een cliché. Uw geval lijkt me een prima gelegenheid om de klassieker ‘Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen’ van stal te halen. Bij doorvragen het antwoord herhalen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Floris schrijft

  Dat herken ik, wat ik meestal zeg is:

  “Wat bijzonder vriendelijk dat u/je zo in mij geïnteresseerd bent” Glimlach….

  En men verandert van onderwerp.

  Hoewel ik ook mensen gesproken heb die de hint niet snappen en dan zeg ik gewoon ronduit:
  Ik bespreek mijn financiën niet met u/je.

 2. Ineke van Alphen schrijft

  Zelf de crisis met eigen bedrijf redelijk goed doorgekomen, zeker ook door vlijt en zuinigheid (prachtig spreekwoord van Beatrijs) en flexibiliteit. Bij mij willen vooral familieleden kennelijk maar niet geloven dat het echt goed gaat (met het jongere zusje). Met een tobberige blik en medelijdende klank in de stem vraagt men dan hoe het toch wel met ‘de zaak’ gaat. Ik reageer dan altijd positief en enthousiast, zonder dat ik man en paard noem…en geniet in stilte als ik zie dat die reactie niet de bedoeling was. Denk dat het jaloezie is!

 3. Sascha schrijft

  Helemaal mee eens dat dat de kop ingedrukt moet worden. Waar komt het toch vandaan dat mensen tegenwoordig alles maar van elkaar moeten weten? Hoeveel heeft iets gekost, hoeveel verdient u, wenst u niet een tweede kindje… Ik ben van mening dat niet alles gedeeld en besproken hoeft te worden en dat er ook nog zoiets is als privé, zo ook uw voorbeeld. Succes!

 4. charlotte bakker schrijft

  In het algemeen stelt men geen vragen over inkomen en de daarmee samenhangende financieen, of dat nou een hypotheek is of hoeveel men verdient, dat maakt niets uit.Men is niet verplicht om aan anderen,familieleden,vrienden,kennissen,bekenden,collegas enz tekst en uitleg te geven over geld. men moet ook nooit aan anderen vertellen hoeveel men gespaard heeft,dat is prive en gaat niemand wat aan.Sommige HTML is toegestaan