Spring naar inhoud


Een vervelende cadeaulijst

Beste Beatrijs,

Ons petekind viert binnenkort zijn eerste verjaardag. Mijn man en ik verheugen ons erop en ik heb ook een leuk idee voor een cadeautje. Vandaag ontvingen wij via de mail een cadeaulijst waarop wij konden intekenen op een presentje voor de jarige, die trouwens volgens zijn ouders eigenlijk niets nodig heeft. Een lege ingepakte doos is daarom ook welkom als cadeau. Als de gasten het echt niet kunnen laten dan moet er iets van de lijst worden gekocht, zodat de jarige (en zijn ouders neem ik aan) niet opgescheept zitten met dubbele of onnodige items.

Dit schrijven ergerde mij, omdat mij het plezier van het geven van een eigen origineel cadeautje wordt ontzegd. Vanuit het standpunt van de jarige zou de lege doos waarschijnlijk een prima optie zijn, maar het voelt niet goed om als peetouders met ingepakte lucht aan te komen. Mogen wij zo eigenwijs zijn om met een eigen cadeau aan te komen?

Cadeau voor eenjarige

Beste Cadeau voor eenjarige,

U weet dat een eenjarig kind geen cadeaubesef heeft en dat het totaal niet uitmaakt wat u geeft. Elk cadeautje voor een eerste verjaardag is een poging om een goede indruk te maken op omstanders: de ouders en de andere genodigden. Zelf denk ik dat een eerste verjaardag geen feest van een heel gezelschap volwassenen waard is, omdat de jarige er niets aan heeft. Als ouders er toch een ontvangst van willen maken, kunnen zij de genodigden beter voorhouden dat het om de gezelligheid gaat en dat ‘cadeaus echt niet nodig zijn’. Afgezien van kansarme armlastigen komt elk eenjarig kind al om in de spullen, dus er is geen behoefte aan nog meer spullen. Dat zou een duidelijke boodschap zijn. Alsnog een verlanglijstje rondsturen met de aantekening dat lege handen of een lege doos ook oké zijn is een halfbakken compromis met toch ook een irritant inhalig randje.

Omdat er zo veel mogelijkheden worden geboden, zal uw zelfverzonnen cadeautje dat niet op de lijst staat ook wel goed zijn. Cadeautjes horen altijd in dankbaarheid aanvaard te worden, dus de ouders zullen heus niet mopperen en de jarige heeft toch nergens benul van. Maar eigenlijk raad ik u aan om de mogelijkheid ‘helemaal geen cadeau’ te kiezen (ook geen belachelijke lege doos), en te wachten tot uw petekind groot genoeg is (misschien als hij twee wordt, maar in ieder geval op z’n derde verjaardag) om überhaupt blij te zijn als hij een pakje mag openmaken.

Artikelen in Cadeaus.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan