Spring naar inhoud


Auto delen met vriend

Beste Beatrijs,

Samen met een vriend heb ik een auto. Hij woont in het centrum en ik woon in een buurt waar je makkelijk een parkeervergunning kan krijgen. De verdeling – wie wanneer – gaat allemaal prima, alleen is nu het volgende aan de hand. Ik betaal de wegenbelasting en de parkeervergunnig, hij de verzekering. Per kwartaal scheelt dit 25 euro. Ik heb al een paar keer gezegd dat ik dit verschil in geldelijke bijdrage wil overmaken, hij heeft dit echter weggewuifd: het geld kan hem niets schelen en daarbij verdien ik als docent economie stukken minder dan hij als advocaat. Toch knaagt het een beetje, want ik verdien nu ook weer niet zo weinig dat ik het niet kan missen. Moet ik hier bezwaar tegen maken of niet? Voor mij betekent geld ook niet echt veel, maar het is natuurlijk wel zo dat de laatste 30 verdiende euro’s voor hem minder betekenis hebben dan voor mij. Overigens gebruikt hij de auto samen met zijn vriendin, dus als hij dat als argument aanvoert, ben ik het er wel weer mee eens. Maar moet dit wel meewegen?

Vrijgehouden door vriend

Beste Vrijgehouden,

U betaalt dus 100 euro minder per jaar aan die auto dan uw vriend en hij vindt het niet nodig om dat verschil te vereffenen. Het lijkt mij beter om dat wel te doen om elke schijn van financiële afhankelijkheid te vermijden. Als uw vriend meer geld heeft dan u en hij trakteert eens wat vaker of hij betaalt incidenteel de hele restaurantrekening in plaats van de halve, dan accepteert u dat joyeus, maar waarom zou hij uw autogebruik permanent subsidiëren? Het is prettiger om de kosten eerlijk te verdelen, want dan is niemand de meerdere of de mindere van de ander. Dat hij er met z’n vriendin in rijdt, doet niet terzake. Dat hij meer verdient dan u doet er ook niet toe – u hebt uw vriends liefdadigheid niet nodig. Vraag hem om z’n bankrekeningnummer en maak per jaar 50 euro naar hem over. Houd geen systemen in stand die het risico bergen dat ze zich op een kwade dag tegen u keren.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan