Spring naar inhoud


Auto uitlenen

Beste Beatrijs,

Wij gaan frequent om met mijn zwager en schoonzus (voor de duidelijkheid: de broer van mijn vrouw). Ze wonen in dezelfde stad als wij. Enige tijd terug hebben zij hun auto verkocht, omdat ze autobezit te duur vonden en dachten dat ze best zonder konden. Sindsdien lenen ze regelmatig de onze. Tot onze stijgende ergernis. Vaak belden ze op het laatste moment om ‘even de auto op te halen’, zodat we ineens zonder zaten. We hadden weliswaar geen plannen om weg te gaan, maar die konden we op zo’n moment ook niet meer maken. Een keer werd de auto teruggebracht met een afgebroken binnenspiegel, vergezeld van excuses en de tip om dit even met secondenlijm te maken. Een andere keer hadden ze een interieurlampje aan laten staan (waarschijnlijk aangezet door mijn neefje van drie). Toen ik twee dagen later de auto wilde gebruiken, was de accu leeg. Omdat ze krap bij kas zaten, meenden wij dat we de reparatiekosten maar niet op hen moesten verhalen.

Na dat incident heb ik wel gevraagd om een vergoeding van de autokosten. De keer daarop werd het bedrag pontificaal in losse euro’s voor mij neergeteld, waardoor ik mij een soort inhalige vrek voelde. Sindsdien verzinnen wij iedere keer een smoes om de auto niet uit te lenen. De gedachte is dat zij de boodschap dan vanzelf wel oppikken. Maar mijn schoonzus laat zich niet afschepen. Ze bestookt ons met sms-jes en telefoontjes of ze toch alsjeblieft de auto even mag lenen. Mijn vrouw is bang voor ruzie en geeft dan weer toe om van het gezeur af te zijn. Hoe moeten we dit aanpakken?

Geen baas over eigen auto

Beste Geen baas,

Deze situatie vraagt niet om een smoezentactiek maar om helderheid. Dat kan via een telefoongesprek. Het is niet nodig om dit met z’n allen te bespreken. Het meest voor de hand ligt dat de directe familieleden dit regelen: uw vrouw en haar broer dus. Het zou er niet om moeten gaan om de hele deal af te schaffen, want tenslotte had u er eerder mee ingestemd dat zij wel eens uw auto konden gebruiken. De inzet van het gesprek zou moeten zijn om de spelregels uit te leggen. Oftewel de voorwaarden waarop u de auto wil uitlenen. Die kunnen er als volgt uitzien:

  1. Aanvraag voor auto lenen ten minste drie dagen van tevoren. U stemt alleen toe, wanneer u geen eigen plannen hebt. Als ze kort van tevoren bellen, moeten ze er rekening mee houden dat het verzoek zelden wordt gehonoreerd.
  2. Alle schade wordt vergoed. Vertel dat u in het geval van de binnenspiegel en de accu geen rekening hebt gepresenteerd, maar dat dat met alle toekomstige schade wel gaat gebeuren.
  3. Benzine moet altijd worden betaald.

Uw zwager en schoonzuster hebben geen andere keus dan instemmen met deze voorwaarden, want anders wordt de auto eenvoudig niet meer uitgeleend. Als uw vrouw dit niet aan haar broer durft mee te delen, dan moet u dit klusje opknappen en de boodschap overbrengen aan wie er ook de telefoon opneemt. Als u het ook niet durft, dan ziet het ernaar uit dat u de zeggenschap over uw eigen auto kwijt bent. Een behoorlijk vervelende situatie, zij het niet de schuld van uw schoonfamilie. Des te urgenter is het dat u de moed bij elkaar raapt om wél voor uw bezit op te komen. Uw schoonfamilie is niet tevreden met de vinger die u hen biedt en wil de hele hand. Dat is niets bijzonders. Heel veel mensen proberen voortdurend meer te krijgen dan wat er wordt geboden. Het enige wat u hoeft te doen is rustig ‘nee’ zeggen.

Artikelen in Schoonfamilie.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan