Spring naar inhoud


Vragen naar kinderwens

Beste Beatrijs,

Op mijn werk wordt mij (vrouw, 30 jaar) regelmatig gevraagd ‘of ik soms ook kinderen wil’, vaak ook nog in een groter gezelschap. Ik vind dit een vervelende vraag, en verder valt het me op dat hij nooit aan mannelijke collega’s wordt gesteld. Ik weet dan nooit wat ik moet antwoorden. ‘Nee’ lokt reacties uit als ‘Waarom niet?’ en hetzelfde geldt voor ‘Ik weet het nog niet’. Als ik ‘Ja’ zeg, komt er ‘En wanneer dan wel?’

Eigenlijk zou ik het liefst ‘Waar bemoei je je mee?’ zeggen, maar dat kan ook weer niet. Ik maak me er weleens met een grapje van af, maar ik wil gewoon het hele onderwerp niet bespreken, en ik ben op zoek naar een neutrale reactie die voortvarend een eind maakt aan de discussie. Kortom een beleefde manier om te zeggen: ‘Dat gaat je niets aan’. Kunt u mij zo’n reactie aan de hand doen?

Privé in eigen buik

Beste Privé,

Het is tamelijk onbeschoft om iemand te vragen naar haar voortplantingsvoornemens. Aan mannen wordt deze vraag zelden of nooit gesteld, omdat het vaderschap nu eenmaal minder gevolgen heeft voor mannen dan het moederschap voor vrouwen. Bij sollicitaties is het zelfs verboden om te informeren naar zwangerschapsplannen, hoewel veel werkgevers, zeker als het een klein bedrijf of instelling betreft, wel flink de pest in zullen hebben, als de sollicitante al zwanger was tijdens het gesprek.

De vraag ‘Wil je kinderen?’ is intiem van aard en dus zeker niet geschikt om in de kantine op het werk met een handjevol willekeurige collega’s door te nemen. U er met een grapje van afmaken is trouwens een uitstekende afleidingsmanoeuvre. Maar als men doorgaat met uithoren, is de beste manier van reageren om u volledig op de vlakte te houden. Het meest nietszeggende antwoord luidt dan: ‘Misschien wel, misschien niet.’ Hier wordt niemand iets wijzer van, terwijl het toch beleefd klinkt. Elke volgende vraag kunt u op dezelfde manier pareren: ‘Misschien willen we het wel, misschien willen we het niet’, Ondervragers krijgen dan toch snel in de gaten dat u niet zo’n zin in dit onderwerp hebt.

Artikelen in Collega's, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

Ook besproken op

  1. Fonkelhorse → Gastcolumn: Handen af van mijn eierstokken! bracht een koppeling aan naar dit artikel on donderdag 12 mei 2011 12:13

    […] voortplanting is niet alleen vermoeiend maar ook ronduit onbeschoft – vraag maar aan Beatrijs Ritsema. Dat is haar oordeel en daar moet je het mee doen. Respecteer mijn blinde doodsangst voor de […]Sommige HTML is toegestaan