Spring naar inhoud


Huurhuis delen

Beste Beatrijs,

Sinds een half jaar woon ik (studente van 25) met een goede vriendin in een huurhuisje. Het leek ons altijd leuk om samen in een (studenten)huis te wonen en eindelijk vonden we iets. We hebben alleen geen duidelijke afspraken gemaakt over de kosten. Op dit moment betaal ik 80 euro minder huur dan mijn vriendin, omdat ik minder geld verdien. Ik studeer nog, zij werkt full time. Binnenkort studeer ik af en ga dan ook full time werken. Zij wil dan dat we allebei evenveel huur betalen. Ik vind dit niet eerlijk, want mijn slaapkamer is twee keer zo klein als die van haar. Daarnaast verwacht zij dat ik op termijn uit huis ga, bijvoorbeeld als een van ons een vaste relatie krijgt, en dat zij daar blijft wonen, maar ik heb wel de helft van de kosten van de verbouwing betaald. Het is wel zo dat we het huis via haar hebben gekregen, omdat zij langer ingeschreven staat. Vindt u dat ik straks de helft van de huur moet betalen?

Voordeurdelers

Beste Voordeurdelers,

Als hoofdhuurder is zij de baas. U trekt altijd aan het kortste eind.

Het is altijd onverstandig om met meer mensen te investeren in een huurhuis. Dat kan eigenlijk alleen als er sprake van (romantische) paarvorming: een stel dat van plan is bij elkaar te blijven. In uw geval is daar geen sprake van. U en uw vriendin zijn geen levenspartners, maar twee singles die voor de gezelligheid een huurhuis delen. In zo’n geval is er één hoofdhuurder en dat is uw vriendin. Het huis staat op haar naam. U bent onderhuurder en u hebt geen rechten. Daarom had u nooit mee moeten investeren in een verbouwing, want dat geld bent u kwijt als u vertrekt, tenzij u iets zwart op wit hebt gesteld over kosten die u terugkrijgt. Een hoofdhuurder (uw vriendin) kan in principe aan een onderhuurder een willekeurige onderhuurprijs vragen. Als u het niet wil betalen, kent zij misschien iemand anders die het er wel voor over heeft. Dus eigenlijk hebt u geen poot om op te staan. U kunt wel roepen dat het oneerlijk is met uw kleine slaapkamer, maar uw vriendin hoeft zich daar niets van aan te trekken. Als hoofdhuurder is zij de baas. U trekt altijd aan het kortste eind.

Kortom, u zit in een lastig parket. Omdat u binnenkort toch full time gaat werken, zult u meer geld aan wonen kunnen besteden. Ik raad u aan om een eigen huurappartement te zoeken. En probeer wat geld van uw verbouwingsinvesteringen terug te krijgen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan