Spring naar inhoud


Rekening etentje delen

Beste Beatrijs,

De laatste tijd erger ik me steeds meer aan het verschijnsel dat wanneer er in gezelschap wordt gedineerd er altijd mensen tussen zitten die aan het eind voorstellen om de schade hoofdelijk om te slaan. Nu zijn mijn vrouw en ik echt niet krenterig, maar het valt op dat degene die bovengenoemde betaalwijze voorstelt vaak degene is die het meeste of het duurste heeft geconsumeerd. Daar komt bij dat het delen van de rekening voor de ‘Bob’ betekent dat die meebetaalt aan de (vaak ruim geschonken) alcohol, waar hij zelf niets van genoten heeft. De kosten van de benzine plus de alcoholische dranken van de rest van het gezelschap komen dan extra voor rekening van de Bob.

Laatst hadden we een etentje waar ook een minder financieel draagkrachtig stel aan meedeed. Zij beperkten hun bestelling tot het betaalbare en kwamen aan het eind van de rit tot de conclusie dat het zo moeilijk ‘nee’zeggen is, wanneer unaniem wordt besloten de kosten gelijkelijk te delen. Hoe los je zoiets op zonder meteen de sfeer te bederven?

Geen baas in eigen portemonnee

Beste Geen baas,

Het is misschien moeilijk om nee te zeggen, maar niet onmogelijk. Iemand die geen zin heeft om meer te betalen dan hij heeft gespendeerd zal de moed moeten opbrengen om tegen de groepsdruk in te gaan. Dat lijkt lastig, maar er is een gerede kans dat anderen in het gezelschap het met u eens zijn en u zullen bijvallen. Als iemand een voorstel tot rekening delen doet, moet u er bovenop springen en zeggen: ‘Sorry, wij betalen liever onze eigen rekening.’ Een verklaring is niet nodig (die kunnen ze zelf wel verzinnen) – dit zinnetje volstaat. Het lijkt onwaarschijnlijk dat iemand u vervolgens onder druk gaat zetten om de rekening te delen, omdat men u dan persoonlijk zou aanvallen, en daar deinzen mensen meestal voor terug. Als anderen uw wens toch betwisten, dan herhaalt u gewoon dat ene zinnetje: ‘Sorry, wij betalen liever onze eigen rekening.’ Zelfs als niemand u bijvalt en de rest van de rekening dus wel wordt gedeeld door de anderen, bent u in ieder geval tevreden gesteld doordat u weet dat u uw aandeel hebt betaald en niet meer dan dat.

Artikelen in Horeca.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Henri van Wermeskerken schrijft

    Beste ‘geen baas in eigen portemonnee’,
    ik werk zelf in de horeca en voor ons als medewerkers in de bediening van een restaurant, wordt het altijd zeer op prijs gesteld als voorafgaand aan het eten duidelijk wordt gemaakt dat men apart wil afrekenen. Het is dan administratief namelijk goed bij te houden wat iedereen voor zich heeft genuttigd en kan de rekening direct gespecificeerd aangeboden worden als de gasten willen afrekenen.

    Op deze manier wordt het ongemakkelijke gevoel achteraf voorkomen.Sommige HTML is toegestaan