Spring naar inhoud


Als de rekening niet klopt

Beste Beatrijs,

Onlangs zat ik met mijn moeder en zus in een eetcafé voor een hoofdgerecht. De bediening was vlot en vriendelijk en de juiste gerechten werden in een prima tempo bezorgd. Na afloop namen we een koffie en twee thee. Toen we wilden afrekenen, bleken de twee kopjes thee niet op de rekening te staan. Een fout van de bediening in ons voordeel. Mijn zus, die zelf jaren in de horeca heeft gewerkt, vindt het niet aan de klant om de bediening te wijzen op de gemaakte fout en alsnog voor de twee thee te betalen. Mijn moeder en ik vinden dat we de ober er wel op moesten attenderen. Immers, we hadden de thee opgedronken en als de rekening niet zou kloppen in ons nadeel, zouden we er zeker iets van gezegd hebben. Wat vindt u?

Rekening klopt niet

Beste Rekening klopt niet,

Diefstal valt niet onder prettige omgangsvormen.

De koninklijke weg is om gewoon te betalen wat u hebt geconsumeerd. Als u te veel wisselgeld terugkrijgt in de supermarkt, corrigeert u toch ook de fout? Waarom zouden klanten misbruik maken van een vergissing van restaurant- of winkelpersoneel en andermans geld in hun zak steken? Wie zich toe-eigent wat hem niet toekomt maakt zich schuldig aan diefstal en diefstal valt niet onder prettige omgangsvormen.

Artikelen in Horeca.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Nettie schrijft

  Die zus zal nooit een vriendin van me zijn. Ik heb meer dan eens meegemaakt dat een paar consumpties niet op de rekening stonden en natuurlijk heb ik daarop gewezen.
  Vandaag (13 juli 2012) in de super na het afrekenen, het ritueel van de plakzegeltjes en het overhandigen van de kassabon. De caissière was moe, en dat was haar aan te zien. Dat zal de reden geweest zijn dat ze me vroeg: “Heb ik u eigenlijk wel wisselgeld gegeven?” (22 euro). Dat had ze wel degelijk gedaan, en dan ga je toch niet ‘nee’ zeggen?!

 2. Helena schrijft

  Ik werk ook soms in de horeca en het is mij ook al gebeurd dat ik, na het afrekenen, bv. bij het afruimen, merkte dat mijn baas of een collega (of ikzelf ;)) nog twee koffie had gebracht en vergeten was dit in de kassa te zetten. Zeker als het al een klein totaalbedrag was, laat dat toch steeds een beetje een wrang gevoel na (geen mens denkt toch immers dat je voor 4 vier koffie kan drinken, toch?).. hebben ze me bewust niet op mijn fout gewezen? En ja, het is dan ook mijn taak om beter op te letten, en zulke fouten mogen niet gemaakt worden etc. etc., maar eens een keertje missen is menselijk. Zelf corrigeer ik rekeningen altijd, in beide richtingen en geef ik uiteraard ook teveel aan wisselgeld terug in de buurtwinkel of supermarkt (want dat gebeurt ook al eens). Ik zou me echt een onmens voelen als ik enkel mijn mond opendeed wanneer het een fout in mijn nadeel was.

 3. Floris schrijft

  Dit is toch bij uitstek de lakmoes proef van wat voor mens je bent?

  Doe je het goede ook als niemand het in de gaten zou hebben als je het niet doet, ten koste van jezelf?

 4. Suzanne schrijft

  Tja, dan ben ik maar een slecht mens.
  Die keer dat de cassière niet de moeite nam om mij te begroeten, tijdens het afrekenen met haar collega bleef praten en kans zag mij volledig te negeren terwijl zij mij, nog steeds met haar collega in gesprek, een tientje teveel wisselgeld terug gaf, dacht ik: ‘bekijk jij het maar, dat is jouw probleem als jij straks de kas moet opmaken’.
  Normaal gesproken zou ik het direct teruggeven, maar dit was echt te gek voor woorden.

 5. Floris schrijft

  Suzanne, hoewel begrijpelijk is het niet zoals het hoort. Dat zijn twee gescheiden zaken: als u vind dat u niet goed behandelt wordt is het tijd om de manager aan te spreken. Onverschuldigde betalingen moeten gewoon terug betaald worden.Sommige HTML is toegestaan