Spring naar inhoud


Onverwachte rekening voor etentje

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik houden van gezelligheid en we krijgen regelmatig vrienden op bezoek. Een en ander gaat met muziek en gedruis gepaard. Onze onderbuurvrouw is een ontwikkelde, alleenstaande vrouw van eind zestig. Ze staat zeer kritisch in de wereld, is zeker niet saai, eerder een beetje excentriek. Om narrigheid over de incidentele geluidsoverlast tegen te gaan, doen we ons best de relatie met haar goed te houden. Af en toe vragen we haar voor een glaasje wijn en helpen haar met kleine dingen. Toen mijn vriend kortgeleden uren had geïnvesteerd om haar computer weer op gang te krijgen, was ze zo dankbaar dat ze zei graag eens voor ons te koken. Dat vonden we leuk natuurlijk. Op de bewuste avond ging een kwartier voor de afgesproken tijd de telefoon. De buurvrouw vroeg of ze vast wat spullen naar boven mocht brengen. Toen ik daarop wat verbaasd reageerde, legde ze uit dat ze bij ons kwam koken omdat onze eettafel zoveel groter en beter was dan de hare. Wat verward begon ik de kamer op te ruimen. Ja, ze zou voor ons koken en ze had inderdaad niet gezegd dat ze dat in haar eigen keuken zou doen. Buurvrouw kwam boven met een fles lekkere bubbelwijn, nootjes en een tas vol etenswaar. Het gezicht van mijn vriend toen hij binnenkwam met een bosje tulpen zal ik niet snel vergeten.

Het werd een gezellige avond. Weer eens heel wat anders, gast zijn in je eigen huis. Na het toetje zette de buurvrouw het restje fruitsalade bij ons in de koelkast, zei terloops: ‘Wie doet hier de boekhouding?’ en drukte mij een kassabon in de hand. Het duurde even voordat ik besefte dat het echt de bedoeling was dat wij de boodschappen zouden betalen. We wisten weinig meer uit te brengen en de buurvrouw vertrok met haar lege tas en de bos tulpen. ‘Dat geld komt wel, hoor, het heeft geen haast,’zei ze nog. Ja, ze had ook gezegd: ‘ik wil graag eens voor jullie koken.’

We kunnen er maar niet over uit hoe iemand zoiets kan doen. We willen onze relatie met de buurvrouw goed houden maar ze maakt het ons zo wel een beetje moeilijk. Wat moeten we doen? Gewoon zonder commentaar betalen of toch voorzichtig laten blijken dat we dit wel heel eigenaardig vinden? We neigen uit gemakzucht naar het eerste.

Buurvrouw presenteert rekening

Beste Buurvrouw presenteert,

Dit is een absurde gang van zaken. Het gedrag van uw buurvrouw gaat tegen alle conventies in. Wie iemand uitnodigt voor het eten, kan niet de kosten declareren. U vraagt zich af of u nu moet gaan betalen. Ik zou zeggen: niet uit eigen beweging. Wacht eerst maar eens rustig af. Als zij u aanschiet: ‘Zeg, ik krijg nog 22 euro van jullie’, dan kunt u zeggen: ‘O, sorry, we wisten niet dat u het serieus bedoelde, we dachten dat u een grapje maakte.’ Stilte. En dan vervolgt u: ‘Maar wij voldoen natuurlijk altijd al onze rekeningen.’ En dan betaalt u, eventueel met een kleine fooi voor de kwaliteit van de maaltijd (nee, dat laatste niet, natuurlijk).

Artikelen in Buren, Visite.

Gelabeld met , , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Frans L. schrijft

    Ik moet zeggen dat ik erg verbaasd was over uw reactie op “Buurvrouw presenteert rekening”.
    Het is inderdaad uitzonderlijk dat de buurvrouw in zo’n geval de rekening van het eten presenteert. Maar er staat duidelijk in de beschrijving dat ze excentriek is. Los daarvan vind ik dat de buurvrouw behoorlijk uitpakt. Ze besteedt tijd om een menu samen te stellen, ze gaat naar de winkel om inkopen te doen en staat geruime tijd in de keuken om het eten klaar te maken. Daarbij slaagt ze er ook nog in om haar “gasten” een geslaagde avond te bezorgen. Dat ze bij haar buren wil koken en niet bij haar zelf, kan allerlei oorzaken hebben. Misschien schaamt ze zich voor haar eigen interieur. Ze is immers zeer kritisch volgens de buren en is dat misschien ook op haar eigen inrichting. Ik ken ook zo iemand en, hoe is het mogelijk, die is ook alleenstaand.
    De buurvrouw is alleenstaand en eind zestig. Misschien moet ze wel leven van een AOW-uitkering zonder aanvullend pensioen. Misschien kon ze daarom ook geen servicemonteur voor haar computer betalen. Zo te zien zijn de buren tweeverdieners en nemen het ervan. Is het dan echt nodig om over 22 euro te gaan zeuren? Eigenlijk vinden ze zelf van niet. Als ze het bedrag niet met een glimlach overmaken maar afwachten, weet ik wel wat er gebeurt. De relatie zal verkillen omdat er een probleem is waar niet meer over gesproken wordt. Zij komt waarschijnlijk niet terug op die 22 euro en de buren wachten af, een maand, een jaar, misschien wel tot de buurvrouw overleden is. Dat zou jammer zijn.

  2. anna schrijft

    Bij de volgende computerreparatie zou ik haar ook een bonnetje in de hand duwen.Sommige HTML is toegestaan