Spring naar inhoud


Altijd betalen voor vriendin

Beste Beatrijs,

Ik ga al een tijdje uit met een een leuk Russisch meisje. Het probleem is dat ik voor alles betaal. Ik ben echt geen typische Nederlander, die vindt dat de kosten altijd gedeeld moeten worden. Ik wil best af en toe een uitje betalen. Maar ik heb het gevoel dat ik op deze manier gebruikt word, want ik betaal altijd. Misschien hoort dat zo in Rusland. Hoe kan ik hier subtiel verandering in brengen zonder de indruk te geven van een typisch Nederlandse krent? Want ik vind haar wel heel leuk.

Krap bij kasse jongeman

Beste Krap bij kas,

Het lijkt me sterk dat in Rusland de man altijd en overal voor de vrouw betaalt. Vrouwen werken daar ook. Afgezien daarvan – u woont in Nederland en uw Russische vriendin blijkbaar ook, dus dan het is wel handig als ze een beetje meedoet met hoe het hier gaat. En als een stel enige tijd met elkaar omgaat, betaalt niet altijd de man. Zeker niet als hij weinig geld heeft. U wil uw vriendin best af en toe op de bioscoop tracteren, maar zij kan ook wel eens wat betalen. Bespreek het met haar. Zeg tegen haar, als jullie weer uitgaan, dat u geen geld hebt voor een hele avond vertier. Stel voor om de rekening te delen. Als ze zelf ook geen geld heeft, stel dan voor om thuis thee te drinken. Of een wandeling te maken. Als ze daar niets voor voelt, dan weet u dat het haar niet om u als persoon te doen is, maar alleen om kosteloos vermaak.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. José D. schrijft

  Zelf werk ik in een internationaal milieu en observeer ik dagelijks met veel plezier de verschillen in cultuur en omgangsvormen tussen mensen uit verschillende Europese landen.
  Zojuist las ik een brief waarin een Nederlandse jongen zich beklaagt over het feit dat zijn Russische vriendinnetje hem laat betalen voor de drankjes en uitjes. In uw antwoord spreekt u uw vermoeden uit dat Russische mannen niet per definitie alles betalen voor het meisje. Uit eigen ervaring en ervaring van vriendinnen kan ik echter zeggen dat zij dit wel doen. De Russische man is trots en zal daarom zelfs niet accepteren dat het meisje betaalt! Het gaat niet alleen om een boyfriend-girlfriend relatie, ook in gewone vriendschappen wordt het als vanzelfsprekend beschouwd dat de man betaalt. Hij voelt zich in zijn ego aangetast als zou blijken dat hij niet genoeg geld heeft.

  Bulgarije/Roemenië: iets losser in dit verband, de mannen zullen uit hoffelijkheid nog wel betalen maar ik heb ook meegemaakt dat we half half betaalden, met of zonder morren.
  Mijn leeftijd en de leeftijd van mijn vrienden is (rond de) 28 jaar.

 2. DRM schrijft

  Inderdaad, in Rusland liggen de verhoudingen wel iets anders. Vooral in contact met ‘rijke’ buitenlanders. Maar ja, uiteindelijk zal ze als vrouw iets moeten aanpassen naar de Nederlandse ‘gebruiken’…

 3. Juffrouw Jo schrijft

  De heer dient altijd te betalen bij een uitje… maar al sinds de jaren ’30 mag de dame in zo’n geval een duit in het zakje doen.
  Sterker nog, ze mag het hele uitje betalen maar om de man zijn ego te strelen geeft ze het geld aan hem en mag hij betalen bij de ober.
  In mijn etiquette boek uit 1939 staat al dat dit vantevoren best besproken mag worden.
  En als U het simpelweg te gortig wordt dan kunt U haar vertellen dat U geen geld meer heeft voor nog een uitje.
  Wil zij erg graag met U uit en niet alleen met uw portemonnee, dan zal ze vanzelf voorstellen deze keer te betalen.Sommige HTML is toegestaan