Spring naar inhoud


Vriendin is altijd te laat

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin van mij heeft de gewoonte op afspraken minimaal een half uur te laat te komen. Er zijn altijd weer andere excuses: file, haar werk is uitgelopen, ze moest nog iets afmaken, enzovoort. Dat was al jaren zo, maar met de introductie van de mobiele telefoon is het verergerd. Ik weet nu zeker dat, zodra ik op de afgesproken ontmoetingsplaats ben aangekomen, ik een telefoontje krijg met de boodschap ‘ik ben onderweg, hoor, het wordt een half uurtje later’. Ik vind dit vervelend en heb hier schertsend al wel eens iets over gezegd, maar haar gedrag is niet veranderd. Als ze eenmaal is gearriveerd, hebben we het heel gezellig en ik heb dan ook weer geen zin er een halszaak van te maken. Ook heb ik al eens geprobeerd het probleem op te lossen door zelf te laat te komen, maar dan kwam zij toch altijd weer later. Wat te doen?

Ik weeg allang een ons

Beste Ik weeg,

Uw vriendin komt altijd een half uur te laat. Dat is bijzonder irritant. Wedden dat ze niet te laat komt, als ze ergens moet solliciteren of bij een begrafenis moet zijn? Of voor haar rij-examen moet opkomen? Of een vliegtuig moet halen?

Als iets echt belangrijk is, komen de mensen heus wel op tijd. Maar zij rekent erop dat u toch wel blijft wachten. U kunt haar dit gedrag afleren door voortaan bij afspraken te vertrekken, als ze niet op het overeengekomen tijdstip op komt dagen. Vooruit, u geeft haar vijf minuten uit de gulheid van uw hart. Als ze er dan nog niet is (u zet gewoon uw mobiel uit), dan vertrekt u weer naar uw eigen huis of naar elders waar het leuker is. Informeer haar van tevoren dat u er geen zin meer in hebt om altijd een half uur kwijt te zijn aan wachten en leg uw nieuwe strategie uit. Kondig dit niet op een narrige manier aan, maar losjes en terloops, alsof het gaat om een stroef fietsslot dat wat druppeltjes olie nodig heeft. Houdt u vervolgens aan uw voornemen! Na vijf minuten bent u weg, en dan moet er maar weer een volgende afspraak worden gemaakt, waarbij ze een nieuwe kans krijgt op tijd te komen. Als ze er dan weer niet is, vertrekt u weer, enzovoort, net zo lang tot ze een keer op tijd is.

Artikelen in Vrienden en kennissen.


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Nora schrijft

  Dit artikel is heel interessant en werkt echt effectief.

 2. Boontjeloontje schrijft

  Een aantal mensen in mijn omgeving is ook consequent een half uur te laat. Ik spreek met hen simpelweg een half uur eerder af dan ik van plan ben zelf te komen.
  Mochten zij onverhoopt eens op tijd zijn zul je merken dat er geen punt van gemaakt wordt dat jij nu degene bent die te laat is, ze weten immers zelf ook heus wel dat ze bijna nooit op tijd zijn.

 3. Guus schrijft

  Of gewoon een goed boek meenemen? Wat is dan nog het probleem…?

 4. teuntje schrijft

  Zorg dat u ergens afspreekt waar u zich prima een half uur kan vermaken Bv in het winkelcentrum/tuincentrum/bibliotheek zodat u bv ff wat boodschapjes kan doen Zeg haar dat ze even moet bellen als ze der is en dat u er dan ook binnen 5min kan zijn Ga niet weer alleen in een restaurant zitten wachten Ook kunt u in de directe nabijheid van u huis afspreken Bv restaurant bij u om de hoek Ook dan kan ze bellen sls ze der is en bent u er ook in no time Bij mij werkte dat uitstekend en nam ook stess bij mn vriendin weg SuccesSommige HTML is toegestaan