Spring naar inhoud


Vriendin laat zich dopen

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin van mijn vrouw en mij heeft besloten zich over te laten dopen in een evangelische gemeente. Zij heeft ons uitgenodigd bij de doopceremonie aanwezig te zijn. Hoewel wij en onze vriendin het geloof anders beleven en vormgeven, delen we al jaren lief en leed. We halen als het ware het brood bij verschillende bakkers en accepteren dat van elkaar. De verschillen tussen haar en mijn geloofsbeleving lopen echter dermate uiteen, dat ik het niet op kan brengen om bij deze evangelische doop aanwezig te zijn. Volgens mijn vrouw moet ik het voor onze vriendin over hebben, maar van het idee dat ik daar tussen alle familie en overige vrienden hypocriet blij sta te zijn, ga ik nu al hyperen. Ik heb namelijk niks meer met dopen en Jezus volgen en je overgeven aan God. Wat zal ik doen?

Geen evangelisch brood voor mij

Beste Geen evangelisch,

De persoon die gedoopt gaat worden is een vriendin van u en van uw vrouw. Dan is het toch niet erg als uw vrouw zonder u naar deze doopplechtigheid gaat? Het komt toch wel vaker voor dat een echtpaar niet met hun tweeën naar een feestje, diploma-uitreiking of jubileumviering gaat, maar alleen één van de twee?

Blijf thuis als u er niets in ziet. En laat uw vrouw u excuseren dat u zich niet lekker voelde of dringende andere besognes had, maar dat u haar van harte feliciteert en dat u hoopt haar snel weer te spreken. Geen geloofszaken als reden van uw wegblijven opvoeren – dat zet gauw de bijl aan de wortel van een vriendschap.

Artikelen in Kerk, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Bas R. schrijft

  Mevrouw Ritsema, hoe kunt u nu iemand aanraden om middels een leugen (een leugentje zo u wilt) – waar dan ook nog de vrouw mee moet worden belast – zich eruit te redden ? Allereerst moreel niet zo fraai. Maar is het ook zeker dat de vriendin het verhaal voor honderd procent zal geloven ? Kan hier geen vertrouwen geschaad worden?
  Is het niet beter dat de man aan de vriendin op een eerlijke manier duidelijk maakt dat hij er zo veel moeite mee heeft om het voor haar zo feestelijk gebeuren wat mee te kunnen beleven. En dat het voor hem daarom ook te moeilijk is om in de doopdienst aanwezig te zijn. Iemand anders zou dat mogelijk wel kunnen, maar hij nu eenmaal niet. Goede uitleg zal toch binnen vriendschappelijke verhoudingen wel respectering kunnen opleveren.

 2. rita parmentier schrijft

  Hallo, ik ben blij dat je zo’n goeie vriendin hebt en een die de juiste keuze gemaakt heeft, want iedereen heeft Jezus nodig. Misschien heb je hem vandaag niet nodig maar morgen wel, en dan zal je zien wat Hij allemaal doet voor jou en voor iedereen die Hem volgt. Niet iedereen is blij als we over Jezus praten; soms haten ze ons, wat ze ook met Jezus deden, maar weet dat deze vriendin een eeuwig leven zal hebben als zij sterft en weet ook dat er een eeuwige hel is. Je kan zo veel goeie werken doen en denken dat je in de hemel zal komen maar niks is minder waar. Als je meer van Jezus wilt weten, zou ik zeggen: begin met de Bijbel te lezen. Het heeft mijn leven totaal veranderd en van alle mensen die Jezus kennen kan ik zeggen dat hij een machtig God is en velen die ik persoonlijk ken die wrakken waren, geven nu grote getuigenissen wat Hij deed voor hen. Dus, beste vriend, dat is wat ik wilde zeggen. Gods zegen voor jullie gezin.

 3. annemarie schrijft

  Dit gaat toch niet om uw eigen geloof? dit gaat om het geloof van uw vriendin. Ja u moet blij voor haar zijn om iets waar zij zich goed bij voelt. Ja kunt daar zitten puur om je vriendin te steunen zonder zelf ook maar iets aan de kerkdienst te hebben. Te willen hebben. Met een smoes eronderuit komen kan en mag. Hangt er ook vanaf hoe goed de vriendschap is. Doe het met respect. Je kunt ook een kaart of bloemetje sturen of ga later nog even op bezoek.

  Rita leuk voor je dat Jezus je beste vriend is. Maar laat ieder in z’n waarde. geloof is een zeer persoonlijke kwestie. Persoonlijk houd ik dat graag zo.Sommige HTML is toegestaan