Spring naar inhoud


Moet de man altijd betalen?

Beste Beatrijs,

Sinds anderhalf jaar heb ik een relatie met mijn lieve vriendin. We zijn allebei 22. Alles is perfect op één ding na. De eerste tijd heb ik veel dingen samen met haar gedaan en betaald. Geen probleem. Na enkele maanden werd het me duidelijk dat ik niets van haar hoef te verwachten op dat vlak. Het is een serieuze relatie en het is natuurlijk geen daten meer, maar zij verwacht dat ik als man voor haar betaal. Nu ga ik veel minder uit met haar. Daar ontstaan wel wat spanningen door in de relatie. Ze is me zelfs kwalijk gaan nemen als ik met vrienden uitga en niet met haar. Ik krijg verwijten dat ik geen oog meer voor heb voor haar, dat ik leuke dingen met anderen wil doen en niet met haar. Ik wil haar niet kwijt. Hoe kan ik dit oplossen?

Ongelijke inzet

Beste Ongelijke inzet,

Dit is een hele rare manier van met elkaar omgaan. Bij een beginnende relatie is het niet ongebruikelijk als de man wat meer betaalt dan de vrouw. Hij neemt haar mee uit, hij maakt haar het hof, hij laat zijn financiële spierballen rollen en probeert indruk op haar te maken, zoals een pauw zijn gekleurde staart spreidt. Maar dat rollenspel duurt niet lang. Als er eenmaal een relatie is (en dat kan al heel snel het geval zijn), is het afgelopen met het eenzijdige betalen. Dan betaalt de vrouw ook eens de bioscoop of de pizza en al snel worden de kosten van de uitjes en het eten gewoon eerlijk gedeeld. Tenslotte gebeurt dat ook, wanneer mensen met niet-romantische vrienden of vriendinnen activiteiten ondernemen.

Uw vriendin vindt dat u als man altijd moet betalen, wanneer jullie samen uit eten gaan, naar de film of naar een café. Dit is een bespottelijke eis. De gedachte dat een man uit hoofde van zijn sekse alle kosten moet dragen stamt uit lang vervlogen tijden en ik kan goed begrijpen dat u niet zo’n zin meer hebt om met haar leuke dingen te doen. Het wordt erg duur op die manier om een relatie te hebben.

Ik raad u aan om een goed gesprek te voeren met uw vriendin en haar duidelijk te maken dat dit zo niet langer door kan gaan. De gevolgen van haar verwende-prinsesjes-mentaliteit laten zich gelden: u hebt nu al geen zin meer om met haar uit te gaan, jullie zien elkaar daardoor minder vaak, en uw vriendin klaagt dat u liever met uw vrienden uitgaat dan met haar. Geen wonder, als u steeds moet betalen! Stel uw vriendin voor dat het voortaan fifty-fifty gaat met de kosten. Als ze weigert, vrees ik een spoedig eind van de relatie. Voor de rest mag alles perfect gaan, dit is toch wel een heel essentieel punt. Niemand vindt het leuk om een parasiet als geliefde te hebben.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. CH schrijft

    Eens met het advies van Beatrijs maar een kleine kanttekening bij de als vanzelfsprekend voorgestelde fifty-fifty regeling. Als er sprake is van een behoorlijk inkomensverschil lijkt het me redelijk dat de meer vermogende partij (man of vrouw) een wat groter deel van de rekening betaalt.

  2. charlotte bakker schrijft

    16/08/2015 IK heb er ook zelf een nare ervaring mee gehad toen ik een jaar of 20 was, maar nu was de man degene die de vrouw alles liet betalen. Daarna moest de helft op zijn rekening overgemaakt worden. Na 2 jaar vond ik het welletjes geweest en heb er toen een punt achter gezet. Meneer was er zeker niet blij mee maar op die manier kon het ook niet doorgaan. Tja, ik zeg maar altijd zo, als je geld besparen wil dan moet je niet aan een relatie beginnen want ook de schoonfamilie, of ze nou aardig zijn of niet, krijg je gratis erbij. Dus als je voorlopig nog geen schoonmoeder/vader wil, een goede tip.Sommige HTML is toegestaan