Spring naar inhoud


Vakanties voor vriendin betalen?

Beste Beatrijs,

Ik heb een fijne lat-relatie met mijn geliefde. Zij heeft een baan die redelijk maar niet geweldig verdient, ik daarentegen heb een behoorlijk goed salaris. We gaan al jaren samen leuk op vakantie en ieder betaalt zijn/haar eigen reissom. Op de reis zelf delen we de kosten zo’n beetje, waarbij ik ervoor zorg dat ik haar af en toe vrij houd, bijvoorbeeld door eens een etentje of een voorstelling te betalen. Nu maakte zij laatst een toespeling dat zij stellen kende waarvan de (rijkere) man de vakanties voor zijn geliefde betaalt. Ik begreep de hint, maar ik weet niet goed wat ik hier mee aan moet. Geld is eigenlijk nooit een gespreksonderwerp geweest in onze relatie.

Het geval wil dat ik gescheiden ben en naast een flinke partneralimentatie ook mijn twee opgroeiende kinderen moet onderhouden. Mijn vriendin heeft geen verdere verplichtingen. Hoewel ik waarschijnlijk dan nog meer overhoud dan zij, wil ik er niet aan om maar allerlei reisjes voor haar te gaan betalen. Ik houd het liever zo als het is: eerlijk delen en af en toe dingen voor haar betalen omdat ik dat op dat moment leuk vind. Toch blijft het knagen en ik vraag me nu af of ik tekortschiet tegenover haar.

Op de penning?

Beste Op de penning,

Zolang u niet samenwoont is het zonder twijfel het beste als beide partners gelijk betalen, zoals het ook onder vrienden eraan toegaat. Met een licht-verhoogde inzet van uw kant uit aardigheid en omdat u meer geld verdient. Zodra er sprake is van een huwelijk of samenwonen ligt het anders. Dan verbind je je lot aan elkaar en wordt het geld meestal bij elkaar gegooid. Dat is nu niet het geval. U hebt een latverhouding met ieder z’n eigen huishouden en ook deels z’n eigen leven. U bent goed bevriend en hebt toevallig ook een seksuele relatie. Als van u verwacht wordt dat u het volle pond van gemeenschappelijke reisjes, etentjes en ander amusement voor uw rekening neemt, betekent dat eigenlijk dat u moet betalen voor de eer om seks met uw lat-vriendin te hebben. Dat lijkt me een slecht idee. En het lijkt me ook beter als uw vriendin dit niet zou willen. De zuiverheid van de verhouding wordt aangetast, wanneer zij haar hand gaat ophouden.

Artikelen in Liefde en relaties, Reizen.

Gelabeld met , , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Wesley schrijft

  En wat als je vriendin gewoon geen geld heeft? Moet je haar dan maar daar laten? Ik zelf ben nu relatie gestart met een Russische, ze is voor nog 11 weken in Nederland, maar ze blijft bij vrienden en daar past ze op.

  En daar kan ze dus slapen, maar kijk nu heb ik voor Koninginnedag een hotel geboekt om de nacht door te brengen met haar, omdat ik er 2 gezellige dagen van wil maken.

  Het is mij duidelijk, dat het bij Russische dan in feite normaal is dat jij voor hun betaald, niet alleen omdat ze dus niet veel geld heeft, want als ze geld had zou ze gewoon bijvoorbeeld met de trein komen naar mij.

  Maar ze zegt tegen mij, als ik het niet kan betalen, dan respecteer ze dat, ze vindt wel dat je niet moet eisen dat een vrouw betaald, maar goed een Russische vriendin, wilt meestal wel veel opgeven voor jou, dat zie ik Nederlandse of België dames nog niet doen hoor.

  Maar ik ben van mening wanneer je vriendin geen inkomen heeft of weinig geld, dan moet jij gewoon bepaalde dingen betalen, vakanties is hier een van, maar wanneer ze gewoon zelf de trein zou kunnen betalen dan ben ik daar ook blij mee.

  Als ik niet fout heb is nog niet zo vreemd om voor je vriendin te betalen.

 2. E. van Lierop schrijft

  Een lat-relatie is meer dan vriendschap met seks. Uiteraard staat het de vraagsteller dan nog vrij zelf te beslissen hoe veel hij wil delen.

 3. Erika schrijft

  Als de vriendin minder vaak op reis zou gaan zonder dat ze toevallig een rijke vriend had, dan vind ik het niet meer dan normaal dan dat de rijkere vriend een groter deel betaalt of eventueel alles. Wie veel geld heeft, houdt er vaak een luxere levensstijl op na en de armere persoon moet dus financieel op zijn tenen gaan staan. Als ik haar was, zou ik in “reisstaking” gaan. Er zijn ook goedkopere manieren om je te vermaken. Zou je de reisjes echt gaan missen, dan zit er niets anders op dan alles te betalen.Sommige HTML is toegestaan