Spring naar inhoud


Verplicht vrijwillige tascontrole

Beste Beatrijs,

Als studente heb ik een bijbaantje bij een supermarkt. Onlangs kregen alle medewerkers een mail van de winkelmanager, waarin stond dat ze elke avond ieders tas willen controleren om diefstal terug te dringen. Ze mogen dit niet zelf doen en vragen de medewerkers daarom om vrijwillig de inhoud van de tas te laten zien aan de aanwezige leidinggevende. Ik vind het onprettig dat mijn leidinggevende elke keer na mijn dienst de inhoud van mijn tas bekijkt. In principe kan ik weigeren, maar dan lijkt het alsof ik iets te verbergen heb, ook al is dat niet het geval. Wat moet ik doen: mijn privacy beschermen en weigeren of me neerleggen bij het nieuwe beleid?

Tascontrole

Beste Tascontrole,

Bedrijven verzinnen allerlei middelen om diefstal tegen te gaan tot camera’s ophangen aan toe. Stelende klanten is één probleem, maar ook diefstal door het personeel is een behoorlijke kostenpost in de winkelsector. Ik begrijp dat u het vervelend vindt om in uw tas te laten snuffelen, maar u schrijft het zelf al: als u weigert, maakt u zichzelf verdacht. Het enige wat u kunt doen is zo min mogelijk privéspullen in uw tas meebrengen naar het werk. Hoe leger uw tas is, hoe minder er in te zien valt en hoe sneller u kunt doorlopen.

Artikelen in Collega's, Winkels.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Maria Helena schrijft

  Goed advies van Beatrijs, zorgen dat de tas heel oninteressant is. Of het omgekeerde zorgen dat de leiding er veel werk en ergernis aan heeft: stouw hem vol met enorm veel onzinnige rotzooi of nog meer over de top met spullen waardoor de leidinggevende zich gegeneerd gaat voelen om door de privé spullen heen te moeten.

 2. Lies schrijft

  Ik vind het nogal ver gaan om als manager je hele team op deze manier bij voorbaat te wantrouwen. Lijkt me ook niet echt bijdragen aan de motivatie om je zo goed mogelijk in te zetten op je werk. Liever werknemers stimuleren om het vooral te melden als ze getuige zijn van diefstal, vooral ook actief de mogelijkheid bieden het anoniem te doen. Ik zou zeggen wat betreft de tassencontrole: praat er met collega’s over en weiger het collectief. Samen sta je sterk. En als niemand zin heeft om in actie te komen: durf je leidinggevende uit te leggen waarom je niet mee wilt doen. Dat privacy voor jou belangrijk is, dat je best snapt dat je misschien extra in de gaten wordt gehouden tijdens het werk maar dat je echt niet van plan bent iets te stelen.

  Succes!

 3. Zip schrijft

  Ik snap best dat een manager iemand niet op zijn/haar mooie ogen gelooft als hij/zij zegt niets te willen stelen. Wie geeft zoiets nu toe? De mogelijkheid om elkaar (anoniem) te verklikken zet teamleden tegen elkaar op, komt de sfeer ook niet ten goede. Tas extra volstoppen kost de inzender alleen maar extra tijd. Wil je baldadig doen, dan stop je er iets geks in. Je oude teddybeer bijvoorbeeld.Sommige HTML is toegestaan