Spring naar inhoud


Verplicht doneren aan de voedselbank

Beste Beatrijs,

Deze week stuurde onze leidinggevende een mail rond dat het bedrijf meedoet met een actie voor de voedselbank en of wij een in-natura-donatie willen doen. Ontsnappen aan het dienstbevel is amper mogelijk omdat je de boodschappen bij het secretariaat moet afleveren. In de oproep stond ook dat het ‘wel heel leuk zou zijn als onze organisatie de meeste kratten aanlevert van alle bedrijven uit de omgeving.’ Hoewel ik de voedselbank een warm hart toedraag, ben ik niet gediend van deze manier van inzamelen. Mijn leidinggevende (die mijn beoordeling doet), weet óf ik doneer en zo ja, hoeveel. In hoeverre is het correct om van werknemers een publiekelijke bijdrage aan een goed doel te vragen?

Gedwongen filantroop

Beste Gedwongen filantroop,

Bedrijven organiseren wel vaker acties voor het goede doel. In principe zou deelname van de werknemers vrijwillig moeten zijn, maar vanzelfsprekend speelt groepsdruk een rol en het is lastig om je er helemaal aan te onttrekken. U bent bang dat van ieders individuele bijdrage de waarde wordt bepaald. Ik denk dat die angst ongegrond is. Er worden zakken met boodschappen ingezameld. Er hangt toch geen kaartje met de naam van de afzender aan? Er wordt toch niet gecontroleerd of de kassabonnetjes wel hoog genoeg zijn?

Het gaat hier niet om de inzameling van geld maar om supermarktartikelen voor de voedselbank. In de oproep wordt gezinspeeld op het creëren van volume (de meeste kratten), niet op prijzige boodschappen. U kunt kiezen uit een scala van artikelen. Gezonde voedingsmiddelen, nuttige, houdbare artikelen en voor de gezelligheid wat snacks en snoep. Voor meer volume kunt u zakken aardappels, rollen keukenpapier en dozen ontbijtgranen toevoegen. Het aardige van een voedselbankinzameling is juist dat mensen het leuker vinden om zelf uitgezochte zakken pasta, een fles olijfolie en roze koeken te geven dan (wat het efficiëntst zou zijn:) geld. Ik zou zeggen: zie de zonnige kant in van de actie, stel een bedrag vast dat u kunt missen en ga dat lekker stukslaan met boodschappen, waarvan u denkt dat voedselbankbezoekers er plezier van zullen hebben.

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan